Related Topics

  Interview Question of circuit breaker   Interview Question of circuit breaker and Switchgear  Interview Question of Isolator   Interview Question of Bus Bar system of Substation  Interview Question of earthing of Substation  Interview Question of Substation  Interview Question of Power Station  Interview Question of gas turbine plant and Magneto hydro dynamic generator ( M.D.G ) plant  Interview Question of nuclear power station   Interview Question of hydro electric power station   Interview Question of Thermal Power Station

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generators

Interview Question of Thermal Power Station

1.What is called generation ?

Ans : To generate electrical energy, is called generation.

2. What are the sources of energy for electric power generation ?

Ans : The sources of energy can be divided into two categories –
i) Non-conventional primary sources, like geothermal energy, solar energy, solar energy, ocean tides and waves, winds etc.
ii) Conventional secondary sources, namely, fassil fuels like coal, oil and natural gas, hydraulic energy and nuclear energy.

3. Which type of sources are commonly used ?

Ans : Secondary sources.

4. What are the types of power station ?

Ans: i) Thermal power station.
ii) Hydro-electric power station.
iii) Diesel power station.
iv) Nuclear power station.
v) Gas turbine plants.
vi) Magneto hydro-dynamic power station.

5. What is called prime moving ?

Ans : The equipment which drives the electric generator or gives mechanical power to the generator, is called prime mover.

6. What fuel is used in diesel energy prime mover ?

Ans: Diesel oil.

7. What type of engines are used in diesel engine prime movers ?

Ans : Internal combustion engines are used in the diesel engine prime mover.

8. What are the uses of diesel engine ?

Ans : 500 to 1000 r.p.m.

9. What are the uses of diesel power stations ?

Ans : Diesel power stations are mainly used as (a) Standby plants, (b) Peak load plants, (c) Emergency plants, (d)Mobile plants & small supply units.

10. For what localities a diesel station is suitable ?

Ans: Where water supply is limited and oil is cheaper than coil.

11. What are the principal characteristics of diesel engine ?

Ans: a) It can be started and put to service quickly, b) It has no stand by loss, c) It requires no large quantity of water for cooling.

12. What is the name of the power station in which steam is used for driving the turbine ?

Ans: Thermal power station.

13. What prime mover is used in thermal power station ?

Ans: Steam turbine.

14. What type of fuel is used in thermal power station ?

Ans : The main fuel used in the thermal power station is the coil which contains carbon, volatile matter, sulphur, ash & moisture.

15. What are the different elements of thermal power station ?

Ans : i) Coal handling plant.
ii) Boiler house plant.
iii) Turbine house plant.
iv) Electrical plant.
v) Condensing plant.
vi) Water treatment plant.
vii) Ash handling system.
viii) Station auxiliary drive.

16. What are the factors to be considered in selecting the site of a thermal power station ?

Ans : i) The site should be away from a densly populated area to keep it free from pollution and should have good transport facilities.
ii) It should be near any coal available area and where an abundant supply of cooling water is available.
iii) It should be in ample quantity of free land to make convenient disposal of ashes.

17. What are the merits & demerits of thermal power station ?

Ans : a) Merits:-
i) The station can be located close to the load center.
ii) Higher economic size of the unit may be used.
iii) Production cost is low due to cheaper fuel.
  b) Demerits:-
i) Land requirements are high.
ii) Fuel and ash handling is difficult.
iii) Maintenance is complicated.
iv) It pollutes the atmosphere.
v) Start up time is longer.

18. What is the overall efficiency of thermal power station ?

Ans : About 20% to 25%.

19. What is the main reason for low overall efficiency of a thermal plant ?

Ans : Inefficient method of coal burning.

20. What type of coal is used in boilers and what calorific value is obtained ?

Ans : Bituminous coal having the calorific value of 6000 to 8000 K.cal/kg is used in boilers.

21. Where does the heat loss take place in a thermal power plant ?

Ans : The heat loss takes place in the dry flue gases, moisture in gas, in the process of radiation, evaporation and leakage, in unburnt fuel & ash, in the condenser, due to friction and windage.

22. Which power plant is economical of a) steam power plant & b) diesel power plant ?

Ans : Steam power plant.

Related topics :



Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-17:
241. Which of the following statement is true? a) The saturation voltage VCF of silicon transistor is more than germanium transistor.
b) The saturation voltage VCE for germanium transistor is more than silicon transistor.
c) The saturation voltage VCE for silicon transistor is same as that for germanium.
d) The saturation voltage VCE for silicon transistor is lower than germanium transistor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-16:
226. Which of the following statement is correct? a) Inner electrons are always present in the semiconductor.
b) Bound electrons are always present in the semiconductor.
c) Free electrons are always present in the semiconductor.
d) Inner and bound electrons are always present in the semiconductor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-15:
211. The materials whose electrical conductivity is usually less than 1 × 106 mho/m are a) Semiconductors
b) Conductors
c) Insulators
d) Alloys

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-14:
196. In which of the following device the base resistors are not added in the package but added externally? a) UJT
b) CUJT
c) PUT
d) None of the above

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-13:
181. The conduction in JEFT is always by the a) Majority carriers
b) Minority carriers
c) Holes
d) Electrons
e) Holes and electrons simultaneously

Read more...


Name :   

Comments: