Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-Motors

Multiple Choice Question (MCQ) of C. Power System Protection page-1


≪ Previous Next ≫

1.Current copping tendency is minimized by using the F6 gas at relatively

a) High pressure and low velocity.
b) High pressure and high velocity.
c) Low pressure and low velocity.
d) Low pressure and high velocity.

Ans: (c)

2. Order of the lightning discharge current is

a) 10,000 amp
b) 100 amp
c) 1 amp
d) 1 microampere

Ans: (a)

3. For the same rupturing capacity, the actual current to be inter-rupted by an HRC fuse is

a) Much less than any CB.
b) Mush more than any CB.
c) Equal to the CB.
d) None of the above is necessary.

Ans: (a)

4. Arcing on transmission lines is prevented by connecting a suitable

a) Circuit breaker.
b) Protective relay.
c) Inductor in the neutral.
d) Capacitor in the neutral.

Ans: (c)

5. For rural electrification in a country like India with complex network it is preferable to use

a) Air break C.B.
b) Oil C.B.
c) Vacuum C.B.
d) M.O. C.B.

Ans: (c)

6. Shape of the disc of an induction disc relay is

a) Circular
b) Spiral
c) Elliptic

Ans: (b)

7. A Mho relay is a

a) Voltage restrained directional relay.
b) Voltage controlled over current relay.
c) Directional restrained over current relay.
d) Directional restrained over voltage relay.

Ans: (a)

8. Number of pilot wires required for protecting 3-phase transmission lines using translay system of protection is

a) 6
b) 4
c) 3
d) 2

Ans: (d)

9. Mho relay is normally used for the protection of

a) Long transmission lines.
b) Medium length lines.
c) Short length lines.
d) No length criterion.

Ans: (a)

10. Resistance switching is normally resorted in case of

a) Bulk oil circuit breakers.
b) Minimum oil circuit breakers.
c) Air blast circuit breakers.
d) All types of breakers.

Ans: (c)


≪ Previous Next ≫


Related topics :


Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-10:
91. An impulse turbine
A) operates by initial complete conversion to kinetic energy
B) is most suited for low head installations
C) making use of a draft tube
D) always operates submerged.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-9:
81. Spouting velocity is A) Velocity of jet under specified conditions
B) Actual velocity of jet
C) 50 % of ideal velocity of jet
D) Ideal velocity of jet.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-8:
71. In closed cooling system A) water does not flow
B) hot water is recirculated after cooling
C) air and water cooling is simultaneously used
D) constant supply of fresh water for cooling is required.

Read more...