Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-Motors

Multiple Choice Question (MCQ) of C. Power System Protection page-4


≪ Previous Next ≫

31. Capacitor switching is easily done with

a) Air blast circuit breaker.
b) Oil C.B.
c) Vacuum C.B.
d) Any one of the above.

Ans: (c)

32. The normal practice to specify the making current of a circuit breaker is in terms of

a) R.m.s. value
b) Peak value
c) Average value
d) Both r.m.s. and peak value.

Ans: (b)

33. High voltage d.c. testing for HV machines is resorted because

a) Certain conclusions regarding the continuous ageing of an insulation can be drawn.
b) The stress distribution is a representation of the service condition.
c) Standardization on the magnitude of voltage to be applied is available.
d) The stresses do not damage the coil end insulation.

Ans: (a)

34. For protection of parallel feeders fed from one end the relays required are

a) Non-directional relays at the source end and directional relays at the load end.
b) Non-directional relays at both the ends.
c) Directional relays at the source end and non-directional at the load end.
d) Directional relays at both the ends.

Ans: (a)

35. If the fault current is 2000 amps, the relay setting 50% and the C.T. ratio is 400/5, then the plug setting multiplier will be

a) 25 amps
b) 45 amps
c) 50 amps
d) None of the above

Ans: (d)

36. For effective use of a counterpoise wire

a) Its leakage resistance should be greater than the surge impedance.
b) Three-phase and two-earth fault relays are required.
c) Two-phase and two-earth fault relays are required.
d) Two-phase and one-earth fault relays are required.

Ans: (b)

37. If the inductance and capacitance of a system are 4 H and 0.04 μF respectively and the instantaneous value of current interrupted is 40 amps, the value of shunt resistance across the breaker for critical damping is

a) 400 kΩ
b) 40 kΩ
c) 5 kΩ
d) 4 kΩ

Ans: (c)

38. Chances of are interruption in subsequent current zero

a) Increases in case of OCB.
b) Decreases in case of OCB.
c) Interruption is always at first current zero (in OCB)
d) None of the above.

Ans: (a)

39. For L – L fault, network consists of

a) Positive sequence
b) Zero sequence
c) Negative sequence
d) Both (a) and (b)

Ans: (d)

40. Series reactor should have

a) High sequence
b) High impedance
c) Low resistance
d) Low impedance

Ans: (c)


≪ Previous Next ≫


Related topics :


Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-10:
91. An impulse turbine
A) operates by initial complete conversion to kinetic energy
B) is most suited for low head installations
C) making use of a draft tube
D) always operates submerged.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-9:
81. Spouting velocity is A) Velocity of jet under specified conditions
B) Actual velocity of jet
C) 50 % of ideal velocity of jet
D) Ideal velocity of jet.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-8:
71. In closed cooling system A) water does not flow
B) hot water is recirculated after cooling
C) air and water cooling is simultaneously used
D) constant supply of fresh water for cooling is required.

Read more...