Related Topics

  Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-10  Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-9  Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-8  Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-7  Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-6  Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-5  Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-4  Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-3  Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-2  Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-1

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-Distribution

Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-8

71. Factor which cannot be can cancelled from numerator and denominator of G(s) E(s) in

a) Bode plot
b) Nyquist plot
c) Higher frequencies
d) None of these

Ans: (c)

72. To study time delay of the system which of the following is used?

a) Nyquist plot
b) Bode plot
c) Routh Hurwitz method
d) Nicholas chart

Ans: (a)

73. Intersection of root locus branches with the imaginary axis can be determined by the use of

a) Polar plot
b) Routh’s criterion
c) Nyquist criterion
d) None of these

Ans: (b)

74. Closed loop ples are

a) Zeros of 1+G(S). H(s)
b) Zeros of G(s) H(s)
c) Poles of G(s) H(s)
d) Poles of 1 + G(s) H(s)

Ans: (a)

75. If gain is zero, then

a) Roots move away from zeros
b) Roots coincide with poles
c) Roots move away from poles
d) None of these

Ans: (b)

76. Maximum over shoot is the function of

a) Damping ratio
b) Natural frequency of oscillation
c) Both (a) and (b)
d) Damped frequency of oscillation

Ans: (b)

77. If value of gain is increased, then roots of the system will move to

a) Origin
b) Lower frequencies
c) Higher frequencies
d) None of these

Ans: (c)

78. Feed back control system are basically

a) Low pass filter
b) High pass filter
c) Band pass filter
d) Band stop filter

Ans: (a)

79. In root if 𝓴 is greater than critical value, then increasing 𝓴 will

a) Increase value of the real part of closed loop
b) Decrease value of the real part of closed loop
c) Not change value of the real part of closed loop
d) None of these

Ans: (c)

80. A liner system obeys the principle of

a) Homogeneity
b) Reciprocity
c) Superposition and homogeneity
d) None of these

Ans: (c)

81. Plot of the constant gain loci of the system is

a) Asymptote
b) Circle with centre at the origin
c) Parabola
d) Ellipse

Ans: (b)

82. If poles are more than zeros in G(S) F(S), then number of root locus segment is equal to

a) Number of poles
b) Number of zeros
c) Sum of poles and zeros
d) Difference of poles and zeros

Ans: (a)

83. In root locus technique, angle between adjacent asymptote is

a) 180°/(m + n)
b) 360°/(m + n)
c) 360°/(m - n)
d) 180°/(m - n)

Ans: (c)

Related topics :



Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-17:
241. Which of the following statement is true? a) The saturation voltage VCF of silicon transistor is more than germanium transistor.
b) The saturation voltage VCE for germanium transistor is more than silicon transistor.
c) The saturation voltage VCE for silicon transistor is same as that for germanium.
d) The saturation voltage VCE for silicon transistor is lower than germanium transistor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-16:
226. Which of the following statement is correct? a) Inner electrons are always present in the semiconductor.
b) Bound electrons are always present in the semiconductor.
c) Free electrons are always present in the semiconductor.
d) Inner and bound electrons are always present in the semiconductor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-15:
211. The materials whose electrical conductivity is usually less than 1 × 106 mho/m are a) Semiconductors
b) Conductors
c) Insulators
d) Alloys

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-14:
196. In which of the following device the base resistors are not added in the package but added externally? a) UJT
b) CUJT
c) PUT
d) None of the above

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-13:
181. The conduction in JEFT is always by the a) Majority carriers
b) Minority carriers
c) Holes
d) Electrons
e) Holes and electrons simultaneously

Read more...