Related Post

MCQ of D.C motor page-1MCQ of D.C motor page-2MCQ of D.C motor page-3MCQ of D.C motor page-4Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-1Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-2Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-3Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-4Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-5Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-6Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-7Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-8Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-9Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-10MCQ of D.C motor page-5MCQ of D.C motor page-6MCQ of D.C motor page-7MCQ of D.C motor page-8MCQ of D.C motor page-9MCQ of D.C motor page-10MCQ of D.C motor page-11MCQ of D.C motor page-12MCQ of D.C motor page-13MCQ of D.C motor page-14MCQ of D.C motor page-15MCQ of D.C motor page-16MCQ of D.C motor page-17MCQ of D.C motor page-18

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-MotorsMCQ-Electric-Power

MCQ of D.C motor page-15


≪ Previous Next ≫

101. At no-load, the ratio of energy loss due to dynamic braking and counter current braking of a separately excited DC motor is

A) 1 : 3
B) 1 : 2
C) 3 : 1
D) 2 : 1.

Ans : (A)

102. The direction of rotation of a compound dc motor can be effectively reversed by interchanging

A) line leads
B) armature connections
C) series field connections
D) shunt field connections.

Ans : (B)

103. A dc motor can be easily identified by

A) winding
B) commutator
C) size of conductor
D) yoke.

Ans : (B)

104. In a compound dc motor, the shunt field winding as compared to series field winding will have

A) less turns and a smaller cross-section of wire
B) more turns and a large cross-section of wire
C) less turns and a large cross-section of wire
D) more turns and a smaller cross-section of wire.

Ans : (D)

105. The function of a brush and commutator arrangement is a DC motor is to

A) Produce unidirectional torque
B) Produce unidirectional current in the armature
C) Help in changing the direction of rotation of the armature
D) Reduce sparking.

Ans : (A)

106. The direction of rotation of a cumulatively compound dc motor can be reversed by reversing the connection to the

A) shunt field
B) series field
C) armature
D) any of the above.

Ans : (C)

107. In which of the following test only one motor is required?

A) Hopkinson’s test
B) Brake test
C) Field’s test
D) All of the above.

Ans : (B)

108. In fields test for series motors, one motor drives the other machine as

A) separately excited generator
B) series generator
C) differentially compound generator
D) cumulatively compound generator.

Ans : (A)

109. In fields test fields of two series motors are connected in series so as to

A) mechanical losses of both machines equal
B) total losses of both machines equal
C) copper losses of both machines equal
D) make iron losses of both machines equal.

Ans : (D)

110. Which of the following loss of motor decreases with increase in load?

A) Core loss
B) Friction and windage loss
C) Brush contact loss
D) None of the above.

Ans : (D)


≪ Previous Next ≫


Related topics :


Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-6:
51. The permeability and permittivity of a medium are
A) independent of each other
B) related by the atomic number
C) related by the Boltzmann’s constant
D) related by the velocity of electromagnetic waves.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-5:
41. Bakelite is
A) highly inflammable
B) low resistance conductor
C) a semi-conductor
D) uncombustible.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-4:
31. Which of the following pairs is commonly used in thermocouples?
A) Copper-constant
B) Aluminium-tin
C) Iron-steel
D) Silver-German silver.

Read more...