Related Post

MCQ of D.C motor page-1MCQ of D.C motor page-2MCQ of D.C motor page-3MCQ of D.C motor page-4Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-1Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-2Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-3Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-4Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-5Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-6Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-7Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-8Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-9Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-10MCQ of D.C motor page-5MCQ of D.C motor page-6MCQ of D.C motor page-7MCQ of D.C motor page-8MCQ of D.C motor page-9MCQ of D.C motor page-10MCQ of D.C motor page-11MCQ of D.C motor page-12MCQ of D.C motor page-13MCQ of D.C motor page-14MCQ of D.C motor page-15MCQ of D.C motor page-16MCQ of D.C motor page-17MCQ of D.C motor page-18

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-MotorsMCQ-Electric-Power

MCQ of D.C motor page-2


≪ Previous Next ≫

11. Shunt motor has

a) Low speed at high loads and high speed at low loads
b) Low speed at low loads and high speed at low loads
c) Widely varying speed
d) Constant speed

Ans: (d)

12. If a d.c. motor is connected across a.c. supply, the motor will

a) Run at lower speed
b) Burn
c) Run at normal speed
d) Run continuously but for sparking at brushes

Ans: (b)

13. If field current of a shunt motor is changed, then

a) Torque remains constant but h.p. will change
b) Horse power remains constant but torque will change
c) Both remains constant
d) Both will change

Ans: (b)

14. In series-parallel control method when two d.c. series motors are connected in series, speed of the set is

a) Half of the speed of the motors
b) Rated speed of any of the motors
c) One-fourth of the speed of the motors
d) Same as in parallel

Ans: (c)

15. The torque produced by a series combination of two d.c. series motor is

a) Half the torque when they are connected in parallel
b) Twice the torque when they are connected in parallel
c) Four times the torque when they are connected in parallel
d) Equal to the torque when they are connected in parallel

Ans: (c)

16. Synchronous reactance is defined as reactance

a) Due to armature reaction and leakage of flux both
b) Due to armature reaction of the machine
c) Due to leakage flux
d) Of synchronous machine

Ans: (a)

17. Armature winding of a series motor is excited

a) Resistively
b) Conductively
c) Inductively
d) None of these

Ans: (b)

18. Speed of a d.c. motor depends upon

a) Field flux
b) Armature resistance
c) Applied voltage
d) All of these

Ans: (d)

19. For most of the application purpose

a) Depends on requirement
b) Compound motor is used
c) Shunt motor is used
d) Series motor is used

Ans: (a)

20. Use of the starter in d.c. motors is necessary because

a) They are not self-starting
b) To light the high initial current by inserting high resistance
c) To overcome back emf
d) None of these

Ans: (b)


≪ Previous Next ≫


Related topics :


Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Transmission and Distribution page-3:
21. ACSR conductor implies
A) Anodized Core Smooth Run
B) Anode current sinusoidally run
C) Aluminium conductor steel reinforced
D) All conductors surface treated and realigned.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Transmission and Distribution page-2:
11. In overhead transmission lines the effect of capacitance can be neglected when the length of line is less than
A) 80 km
B) 100 km
C) 160 km
D) 200 km.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Transmission and Distribution page-1:
1. Which of the following is not the transmission voltage in India ?
A) 400 kV
B) 264 kV
C) 132 kV
D) 66 kV.

Read more...