Related Post

MCQ of D.C motor page-1MCQ of D.C motor page-2MCQ of D.C motor page-3MCQ of D.C motor page-4Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-1Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-2Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-3Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-4Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-5Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-6Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-7Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-8Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-9Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-10MCQ of D.C motor page-5MCQ of D.C motor page-6MCQ of D.C motor page-7MCQ of D.C motor page-8MCQ of D.C motor page-9MCQ of D.C motor page-10MCQ of D.C motor page-11MCQ of D.C motor page-12MCQ of D.C motor page-13MCQ of D.C motor page-14MCQ of D.C motor page-15MCQ of D.C motor page-16MCQ of D.C motor page-17MCQ of D.C motor page-18

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-MotorsMCQ-Electric-Power

MCQ of D.C motor page-3


≪ Previous Next ≫

21. In the field flux method of speed control

a) Any speed can be attained
b) Speeds above normal speed can be attained
c) Speeds below normal speed can be attained
d) None of these

Ans:(b)

22. Speed of the d.c. motor can be varied by

a) Varying armature resistance
b) Varying supply voltage
c) Either (a) or (b)
d) Varying field current

Ans:(c)

23. Dynamic braking is generally used for

a) Shunt motors
b) Compound motors
c) Series motors
d) All of these

Ans:(d)

24. Stalling current is the maximum value of

a) Load current for which speed is zero
b) Field current for which speed is maximum
c) Load current for which speed is maximum
d) Diverter current for which speed is maximum

Ans:(c)

25. Torque developed in d.c. motor depends on

a) Armature
b) Speed
c) Magnetic field
d) Both (a) and (c)

Ans:(d)

26. As the load is increased, speed of d.c. shunt motor will

a) Increase slightly
b) Reduce slightly
c) Remains constant
d) None of these

Ans:(b)

27. Which method of speed control has minimum efficiency ?

a) Field control method
b) Voltage control method
c) Armature control method
d) None of these

Ans:(c)

28. Field flux of d.c. motor can be controlled to

a) Steady speed
b) Speeds above rated speed
c) Speeds below rated speed
d) Speeds above and below rated speed

Ans:(b)


≪ Previous Next ≫


Related topics :


Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-6:
51. The permeability and permittivity of a medium are
A) independent of each other
B) related by the atomic number
C) related by the Boltzmann’s constant
D) related by the velocity of electromagnetic waves.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-5:
41. Bakelite is
A) highly inflammable
B) low resistance conductor
C) a semi-conductor
D) uncombustible.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-4:
31. Which of the following pairs is commonly used in thermocouples?
A) Copper-constant
B) Aluminium-tin
C) Iron-steel
D) Silver-German silver.

Read more...