Related Post

MCQ of D.C motor page-1MCQ of D.C motor page-2MCQ of D.C motor page-3MCQ of D.C motor page-4Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-1Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-2Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-3Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-4Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-5Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-6Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-7Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-8Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-9Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-10MCQ of D.C motor page-5MCQ of D.C motor page-6MCQ of D.C motor page-7MCQ of D.C motor page-8MCQ of D.C motor page-9MCQ of D.C motor page-10MCQ of D.C motor page-11MCQ of D.C motor page-12MCQ of D.C motor page-13MCQ of D.C motor page-14MCQ of D.C motor page-15MCQ of D.C motor page-16MCQ of D.C motor page-17MCQ of D.C motor page-18

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-MotorsMCQ-Electric-Power

MCQ of D.C motor page-8


≪ Previous Next ≫

31. For which application a dc motor is preferred over an ac motor ?

A) Fixed speed operation
B) Variable speed operation
C) High speed operation
D) Low speed operation.

Ans : (B)

32. In base of dc shunt motors as the load is increased the speed of the motor

A) reduces slightly
B) increases slightly
C) remains unaltered
D) increases in proportion to the increases in load.

Ans : (A)

33. Regenerative braking on shunt motors is used when

A) the load is variable
B) the load is constantly decreasing
C) the load has overhauling characteristics
D) the load also acts as a braking force.

Ans : (C)

34. In rheostatic braking for dc series motors

A) motor is run as a generator
B) motor is reversed in direction
C) motor is run at reduced speed.

Ans : (A)

35. A dc series motor develops a torque of 20 N-m at 3 A of load current. If the current is increased to 6 A, the torque developed will be

A) 10 N.m
B) 20 N.m
C) 40 N.m
D) 80 N.m.

Ans : (D)

36. The back emf of a dc motor depends on

A) brush material
B) type of slip rings
C) shape of conductors
D) field flux.

Ans : (D)

37. In Hopkinson’s test for dc motors

A) Speeds of the motors are separately controlled
B) Both motors run at their respective rated speeds
C) Both machines are mechanically coupled
D) Both motors are run as generators.

Ans : (C)

38. A 230 V dc series motor is connected to 230 V ac supply; then

A) it will stop
B) it will burn out
C) it will run smoothly
D) it will run with less efficiency and high sparks.

Ans : (D)

39. A series motor is never started without some mechanical load on it because

A) at no load motor gives vicious sparking
B) load on the motors acts as a brake
C) at no load, losses in a series motor are high
D) at no load a series motor develops infinite speed.

Ans : (D)

40. A conductor 10 cm long lies across a magnetic field of 0.8n webers/sq.m. The force acting on the conductor when a current of 20 A passes through it will be

A) 160 N
B) 16 N
C) 1.6 N
D) 0.16 N.

Ans : (C)


≪ Previous Next ≫


Related topics :


Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-6:
51. The permeability and permittivity of a medium are
A) independent of each other
B) related by the atomic number
C) related by the Boltzmann’s constant
D) related by the velocity of electromagnetic waves.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-5:
41. Bakelite is
A) highly inflammable
B) low resistance conductor
C) a semi-conductor
D) uncombustible.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-4:
31. Which of the following pairs is commonly used in thermocouples?
A) Copper-constant
B) Aluminium-tin
C) Iron-steel
D) Silver-German silver.

Read more...