Related Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-1Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-2Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-3Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-4Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-5Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-6Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-7Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-1Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-2Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-3Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-4Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-5Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-6Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-7Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-8Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-9Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-10Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-11Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-12Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-13Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-14Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-15Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-16Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-17Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-18Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-19Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-20Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-21

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-MotorsMCQ-Electric-Power

Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-18


≪ Previous Next ≫

171. In an induction motor if airgap is more

A) slip will reduce
B) power factor will be low
C) efficiency of motor will improve
D) speed will drop.

Ans : (B)

172. In full load speed of a 4-pole, 50 Hz squirrel cage induction motor is 1440 rpm, its speed at half at load will be

A) 1440 rpm
B) 1410 rpm
C) 1400 rpm.

Ans : (A)

173. The rotor of an induction motor runs in the same direction as the rotating stator magnetic flux. This is in accordance with

A) Faraday’s law
B) Fleming’s left hand rule
C) Lenz’s law
D) Newton’s law of motion.

Ans : (C)

174. Any decrease in airgap length of an induction motor is likely to result in

A) reduction in slip
B) reduction in starting torque
C) improvement in efficiency
D) improvement in power factor.

Ans : (D)

175. The number of stator slots in an induction motor is not an exact multiple of the number of rotors slots

A) to avoid magnetic locking up to the two
B) to provide for slip
C) to facilitate cooling
D) none of the above.

Ans : (A)

176. During running, if single phasing occurs, the motor should not be loaded beyond

A) 10% of rated load
B) 25% of rated load
C) 50% of rated load
D) 90% of rated load.

Ans : (C)

177. If a motor shows symptoms of loss of torque with excessive vibrations, it can be concluded that

A) motor is overloaded
B) airgap has increased
C) bearings need greasing
D) there is short circuit in the rotor winding.

Ans : (D)

178. In case of induction motors, the leakage flux is more as compared to a transformer because

A) rotor is revolving
B) motor has airgap
C) three phase supply increases reluctance
D) high flux densities exist in induction motor.

Ans : (B)

179. An induction motor, using autotransformer starting, develops starting of 80 Nm when connected to 30% tapping. If the tapping of autotransformer is raised to 60%, the starting torque developed by the motor will be

A) 320 Nm
B) 160 Nm
C) 80 Nm
D) 40 Nm.

Ans : (A)

180. The rotor voltage between terminals is

A) 2.0 V
B) 24.75 V
C) 14.25 V
D) 8.25 V.

Ans : (C)


≪ Previous Next ≫


Related topics :

  1. Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-1
  2. Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-2
  3. Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-3
  4. Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-4
  5. Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-5
  6. Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-6
  7. Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-7
  8. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-1
  9. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-2
  10. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-3
  11. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-4
  12. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-5
  13. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-6
  14. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-7
  15. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-8
  16. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-9
  17. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-10
  18. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-11
  19. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-12
  20. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-13
  21. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-14
  22. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-15
  23. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-16
  24. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-17
  25. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-18
  26. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-19
  27. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-20
  28. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-21

Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-6:
51. The permeability and permittivity of a medium are
A) independent of each other
B) related by the atomic number
C) related by the Boltzmann’s constant
D) related by the velocity of electromagnetic waves.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-5:
41. Bakelite is
A) highly inflammable
B) low resistance conductor
C) a semi-conductor
D) uncombustible.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-4:
31. Which of the following pairs is commonly used in thermocouples?
A) Copper-constant
B) Aluminium-tin
C) Iron-steel
D) Silver-German silver.

Read more...