Related Topics

  MCQ of Transformers page-10  MCQ of Transformers page-9  MCQ of Transformers page-8  MCQ of Transformers page-7  MCQ of Transformers page-6  MCQ of Transformers page-5  MCQ of Transformers page-4  MCQ of Transformers page-3  MCQ of Transformers page-2  MCQ of Transformers page-1

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generators

MCQ of Transformers page-1

1.The main purpose of using core in transformer is to

a) Decrease reluctance of the common magnetic circuit
b) Decrease iron losses
c) Prevent hysteresis loses
d) Prevent eddy current losses

Ans: (a)

2. Transformer works on the principle of

a) Self induction
b) Mutual induction
c) Faraday’s law of electromagnetic induction
d) Self and mutual induction both

Ans: (d)

3. If dc voltage is applied to the primary of a transformer it may

a) Work
b) Burn the winding
c) Not work
d) Give lower voltage on the secondary side

Ans: (b)

4. Which of the following will improve the mutual coupling between primary and secondary of a transformer ?

a) Transformer oil of high breakdown voltage
b) Winding material of high resistivity
c) High reluctance magnetic core
d) Low reluctance magnetic core

Ans: (d)

5. Which type of core is used for a high-frequency transformer

a) Open iron core
b) Air core
c) Closed iron core
d) None of these

Ans: (b)

6. Transformer oil used in transformer provides

a) Insulation and cooling
b) Cooling and lubrication
c) Lubrication and insulation
d) Insulation, cooling and lubrication

Ans: (a)

7. Enamel layer is coated over the lamination of a transformer core to

a) Attain adhesion between the lamination
b) Prevent corrosion of laminations
c) Decrease the hum
d) Insulate the lamination from each other

Ans: (d)

8. The primary and secondary induced emfs E1and E2 in two-winding transformer are always

a) Antiphase with each other
b) In phase with each other
c) Equal in magnitude
d) Determined by load on transformer secondary

Ans: (b)

9. An step-up transformer increases

a) Current
b) Frequency
c) Voltage
d) Power

Ans: (c)

10. Eddy current losses in a transformer core may be reduced by

a) Reducing the air gap in the magnetic circuit
b) Reducing the thickness of lami-nations
c) Increasing the thickness of lami-nations
d) Increasing the gap in the magnetic circuit

Ans: (b)

Next >>

Related topics :



Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-17:
241. Which of the following statement is true? a) The saturation voltage VCF of silicon transistor is more than germanium transistor.
b) The saturation voltage VCE for germanium transistor is more than silicon transistor.
c) The saturation voltage VCE for silicon transistor is same as that for germanium.
d) The saturation voltage VCE for silicon transistor is lower than germanium transistor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-16:
226. Which of the following statement is correct? a) Inner electrons are always present in the semiconductor.
b) Bound electrons are always present in the semiconductor.
c) Free electrons are always present in the semiconductor.
d) Inner and bound electrons are always present in the semiconductor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-15:
211. The materials whose electrical conductivity is usually less than 1 × 106 mho/m are a) Semiconductors
b) Conductors
c) Insulators
d) Alloys

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-14:
196. In which of the following device the base resistors are not added in the package but added externally? a) UJT
b) CUJT
c) PUT
d) None of the above

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-13:
181. The conduction in JEFT is always by the a) Majority carriers
b) Minority carriers
c) Holes
d) Electrons
e) Holes and electrons simultaneously

Read more...


Name :   

Comments: