Related Post

MCQ of Transformer page-1MCQ of Transformer page-2MCQ of Transformer page-3MCQ of Transformer page-4MCQ of Transformer page-5MCQ of Transformer page-6MCQ of Transformer page-7MCQ of Transformer page-8MCQ of Transformer page-9MCQ of Transformer page-10MCQ of Transformer page-11MCQ of Transformer page-12MCQ of Transformer page-13MCQ of Transformer page-14MCQ of Transformer page-15MCQ of Transformer page-16MCQ of Transformer page-17MCQ of Transformer page-18MCQ of Transformer page-19MCQ of Transformer page-20MCQ of Transformer page-21MCQ of Transformer page-22MCQ of Transformer page-23MCQ of Transformer page-24MCQ of Transformer page-25MCQ of Transformer page-26MCQ of Transformer page-27

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-MotorsMCQ-Electric-Power

MCQ of Transformer page-13


≪ Previous Next ≫

21. A 220 V/12 - 0 - 12 V transformer has an emf/turn of 1 V. The number of turns on secondary would be

A) 24 with centre tap
B) 24 with no centre tap
C) 220 with centre tap
D) 12 with centre tap.

Ans : (A)

22. In a step down transformer

A) Phase shift is always 180
B) Secondary current is always more than primary current
C) Secondary turns are less than primary turns
D) Secondary power is less than primary power.

Ans : (C)

23. The leakage flux in a transformer depends upon

A) load current and voltage
B) load current
C) load current, voltage frequency and power factor
D) load current, voltage and frequency.

Ans : (B)

24. A transformer has a full load iron loss of 900 W and copper loss of 1600 W. At what percent of the load, the transformer will have maximum efficiency ?

A) 50 %
B) 75 %
C) 90 %
D) 100 %.

Ans : (B)

25. Which of the following is not a routine test on transformers ?

A) Impedance test
B) Core insulation voltage test
C) Radio interference test
D) Polarity test.

Ans : (C)

26. Iron loss for transformer is 400 watts. If the transformer is working at its maximum efficiency then copper loss will be

A) 100 W
B) 200 W
C) 400 W
D) 1600 W.

Ans : (C)

27. A 1 kVA transformer, at full load, will have

A) windage losses less than copper losses
B) windage losses more than iron losses
C) iron losses greater than copper loses
D) copper losses greater than iron losses.

Ans : (D)

28. The iron core in a transformer provides path to the main flux at

A) High conducting
B) Low resistance
C) High reluctance
D) Low reluctance.

Ans : (D)

29. A transformer has full load copper loss of 800 W and core loss of 600 W. Total losses at to no load will be approximately

A) 600 W
B) 1000 W
C) 1100 W
D) 1400 W.

Ans : (A)

30. Buchholz relay is used on

A) Furnace transformer
B) Welding transformer
C) Oil cooled transformer
D) Air cooled transformer

Ans : (C)


≪ Previous Next ≫


Related topics :


Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-6:
51. The permeability and permittivity of a medium are
A) independent of each other
B) related by the atomic number
C) related by the Boltzmann’s constant
D) related by the velocity of electromagnetic waves.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-5:
41. Bakelite is
A) highly inflammable
B) low resistance conductor
C) a semi-conductor
D) uncombustible.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-4:
31. Which of the following pairs is commonly used in thermocouples?
A) Copper-constant
B) Aluminium-tin
C) Iron-steel
D) Silver-German silver.

Read more...