Related Post

MCQ of Transformer page-1MCQ of Transformer page-2MCQ of Transformer page-3MCQ of Transformer page-4MCQ of Transformer page-5MCQ of Transformer page-6MCQ of Transformer page-7MCQ of Transformer page-8MCQ of Transformer page-9MCQ of Transformer page-10MCQ of Transformer page-11MCQ of Transformer page-12MCQ of Transformer page-13MCQ of Transformer page-14MCQ of Transformer page-15MCQ of Transformer page-16MCQ of Transformer page-17MCQ of Transformer page-18MCQ of Transformer page-19MCQ of Transformer page-20MCQ of Transformer page-21MCQ of Transformer page-22MCQ of Transformer page-23MCQ of Transformer page-24MCQ of Transformer page-25MCQ of Transformer page-26MCQ of Transformer page-27

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-MotorsMCQ-Electric-Power

MCQ of Transformer page-14


≪ Previous Next ≫

31. In a transformer if peak voltage is fed to primary

A) the windage losses will be more
B) the copper losses will be less
C) the iron losses will be less
D) the iron losses will be more.

Ans : (D)

32. The value of flux involved in emf equation is.

A) RMS
B) Average
C) Maximum
D) Instantaneous.

Ans : (C)

33. Buchholz relay is generally not provided on transformers below

A) 1 kVA
B) 5 kVA
C) 50 kVA
D) 500 kVA.

Ans : (B)

34. The phase difference between the primary and secondary voltage of a transformer is

A) 0°
B) 90°
C) 180°
D) Between 30° and 60°.

Ans : (C)

35. In a transformer, the copper loss at half load compared to the at full load will be

A) One fourth
B) Half
C) 2 times
D) 4 times.

Ans : (A)

36. In a distribution transformer, normally

A) core losses are equal to copper losses
B) core losses are more than copper losses
C) core losses are less than copper losses
D) core losses are half of the copper losses

Ans : (C)

37. Core losses in a transformer

A) depend only on the supply voltage
B) decreases as the load on transformer increases
C) vary from 10% to 50% between no load and full load
D) vary from 1% to 3% between no load and full load.

Ans : (A)

38. The function of transformer oil in a transformer is

A) to lubricate the moving parts
B) to provide protection against short circuiting
C) to provide protection against lightning
D) to provide insulation and cooling.

Ans : (D)

39. In a transformer

A) open circuit test is conducted on high voltage side and short circuit test on low voltage side
B) open circuit test is conducted on low voltage side and short circuit test on high voltage side
C) open circuit and short circuit tests are conducted on high voltage side
D) open circuit and short circuit tests are conducted on low voltage side.

And : (B)

40. For a transformer, operating at constant load current, maximum efficiency will occur at

A) 0.8 lagging power factor
B) 0.8 leading power factor
C) Unity power factor
D) Zero power factor.

Ans : (C)


≪ Previous Next ≫


Related topics :


Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-6:
51. The permeability and permittivity of a medium are
A) independent of each other
B) related by the atomic number
C) related by the Boltzmann’s constant
D) related by the velocity of electromagnetic waves.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-5:
41. Bakelite is
A) highly inflammable
B) low resistance conductor
C) a semi-conductor
D) uncombustible.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-4:
31. Which of the following pairs is commonly used in thermocouples?
A) Copper-constant
B) Aluminium-tin
C) Iron-steel
D) Silver-German silver.

Read more...