Related Post

MCQ of Transformer page-1MCQ of Transformer page-2MCQ of Transformer page-3MCQ of Transformer page-4MCQ of Transformer page-5MCQ of Transformer page-6MCQ of Transformer page-7MCQ of Transformer page-8MCQ of Transformer page-9MCQ of Transformer page-10MCQ of Transformer page-11MCQ of Transformer page-12MCQ of Transformer page-13MCQ of Transformer page-14MCQ of Transformer page-15MCQ of Transformer page-16MCQ of Transformer page-17MCQ of Transformer page-18MCQ of Transformer page-19MCQ of Transformer page-20MCQ of Transformer page-21MCQ of Transformer page-22MCQ of Transformer page-23MCQ of Transformer page-24MCQ of Transformer page-25MCQ of Transformer page-26MCQ of Transformer page-27

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-MotorsMCQ-Electric-Power

MCQ of Transformer page-21


≪ Previous Next ≫

101. In which of the following transformer path of primary winding also serves as the secondary winding ?

A) Autotransformer
B) Potential transformer
C) Current transformer
D) Step up transformer.

Ans : (A)

102. When a star-delta transformer bank of three single phase transformers is to be used for step down transformation with line voltages of 23000 V and 2300 V, the ratio of transformation will be

A) 5.8 : 1
B) 10 : 1
C) 12.1 : 1
D) 17.2 : 1.

Ans : (B)

103. In a transformer, on load current :

A) Lags the applied voltage by 90°
B) Leads the applied voltage by 90°
C) Leads the applied voltage some what less than 90°
D) Lags the applied voltage by some what less than 90°.

Ans : (D)

104. A 2 KVA transformer has iron loss of 150 W and full load copper loss of 250 W. The maximum efficiency of the transformer would when the total loss is

A) 100 W
B) 300 W
C) 400 W
D) 500 W.

Ans : (B)

105. A transformer has negative voltage regulation when its load power factor is

A) lagging
B) unity
C) leading
D) zero.

Ans : (C)

106. The efficiency of a power transformer at relatively light loads is quite low. This is due to

A) poor power factor
B) high fixed loss in comparison to the output
C) small secondary output
D) small copper losses.

Ans : (B)

107. The voltage regulation of a transformer at full load and 0.8 power factor lagging is 2.5 %. The voltage regulation at full load, 0.8 power factor leading will be

A) 2.5 %
B) 1.0 %
C) Zero
D) - 2.5 %.

Ans : (D)

108. During short circuit test core losses are negligible. This is because

A) Iron becomes fully saturated
B) The power factor is high
C) The current on the low voltage side is very small
D) The voltage applied across the high voltage side is a fraction of its rated voltage and so is the mutual flux.

Ans : (D)

109. Power factor of a transformer on no load is poor due to

A) Low no load current
B) Low primary winding resistance
C) Open circuit secondary
D) Magnetizing reactance of the transformer.

Ans : (D)

110. Power input to a transformer at no load and rated voltage consists of

A) Core loss
B) Copper loss
C) Hysteresis loss
D) Eddy current loss.

Ans : (A)


≪ Previous Next ≫


Related topics :


Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-6:
51. The permeability and permittivity of a medium are
A) independent of each other
B) related by the atomic number
C) related by the Boltzmann’s constant
D) related by the velocity of electromagnetic waves.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-5:
41. Bakelite is
A) highly inflammable
B) low resistance conductor
C) a semi-conductor
D) uncombustible.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-4:
31. Which of the following pairs is commonly used in thermocouples?
A) Copper-constant
B) Aluminium-tin
C) Iron-steel
D) Silver-German silver.

Read more...