Related Topics

  Interview Question of circuit breaker   Interview Question of circuit breaker and Switchgear  Interview Question of Isolator   Interview Question of Bus Bar system of Substation  Interview Question of earthing of Substation  Interview Question of Substation  Interview Question of Power Station  Interview Question of gas turbine plant and Magneto hydro dynamic generator ( M.D.G ) plant  Interview Question of nuclear power station   Interview Question of hydro electric power station   Interview Question of Thermal Power Station

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generators

Interview Question of Substation

64. What is called a Substation ?

Ans : A Substation is an intermediate switching, transforming or converting station between the generating station and the low tension distribution network situated generally at the consumer’s load centre.

65. What is the function of a Substation ?

Ans : The Substation receives power from the generating station by a signal or more feeders at a high voltage, transforms the same to different distribution voltages and sends the power to different consumers through distribution network.

66. What are the classifications of the substations according to the design ?

Ans : i) Indoor substation
ii) Outdoor substation
iii) Pole mounted substation
iv) Underground substation.

67. What is called indoor Substation ?

Ans : The Substation, of which the equipments are installed indoor for voltages upto 11kV because of economic consideration, is called as indoor Substation. In case of contaminated atmospheric condition these substations can be erected for voltages upto 66kV.

68. What is called outdoor substation ?

Ans: The Substation for voltage 33kV and above, where the equipments are installed outdoor because for such voltages, the clearance between conductors and the space required for various equipments becomes so great that it is not economical to install indoor, is called outdoor substation.

69. What are the factors to be considered for selection of site of an outdoor type substation ?

Ans : The following factors are to be considered in selection the site of an outdoor type substation :-
a) The site should be located closed to the centre of its supply area.
b) Sufficient land is to be available at a reasonable cost and without much difficulty for the construction of substation and the accommodation of the operating staff.
c) The site should be away from the densely populated locality.
d) The site should have easy access for having transport.

70. What are the advantages and disadvantages of an outdoor type substation over an indoor type substation ?

Ans : The outdoor type substation has the following advantages over indoor sub-station :-

  1. All equipments are within sight and accessible ; faults and defects can therefore, be easily located and rectified.
  2. The substation equipments can be spaced sufficiently apart.
  3. The effect of fault in one section do not affect the healthy section.
  4. The cost of erected is comparatively less as no large buildings are required to be erected to house the substation equipments.
  5. The time required for erected is lesser.
  6. Future extensions and alterations can be made without much difficulty.

The disadvantages of outdoor type substation are as follows :

  1. As the equipments are open to atmosphere the influence of rapid fluctuation in ambient temperature, dust and dirt deposited on the equipments makes it necessary to install specially designed equipments which are costlier.
  2. More space is required for the outdoor substation as buses and other live parts are bare and more clearance is necessary.
  3. The various switching operations, fault repair and maintenance become difficult in rough and inclement weather.

71. What is pole mounted substation ?

Ans : Pole mounted substation is the outdoor type cheapest form of substation for voltages not exceeding 33kV in which the equipments are installed overhead on H-pole or 4-pole structure and electric power is almost distributed in localities through such substation.

72. What is called underground substation ?

Ans : In thickly populated areas where the available space for substation equipment and building is limited and cost of land is high, the substation equipment are placed under ground and then it is said to be underground substation which requires more careful consideration than other types of substation.

73. What are the classifications of the substations according to its functions ?

Ans : a) Transformer substation, b) Converting substation, c) Frequency substation, d) Switching substation, e) Power factor correction substation, f) Industrial substation.

74. What is a transformer substation ?

Ans : A substation, in which the voltage is either stepped up or stepped down by means of a transformer, is called a transformer substation.

75. What is a converting substation ?

Ans : A substation, where a.c. energy is converted into d.c. energy, is called converting substation.

76. What is a frequency substation ?

Ans : A substation, in which the frequency is changed from one value to the another value with the help of frequency converter, is known as frequency substation.

77. What is a switching substation ?

Ans : A substation, in which simple switching operation of power lines is performed without the voltage level, is called as switching substation.

78.What is power factor-correction substation ?

Ans : A substation located at the receiving end of the transmission lines, in which power factor correction is performed by using generally synchronous condensers, is called as power factor-correction substation.

79.What is an industrial substation ?

Ans : A substation, from which the power is supplied to individual industrial concern, is known as industrial substation.

80. What are the classification of the substation according to their location in the power system networks ?

Ans : a) Step up substation, b) Primary grid substation, c) Secondary substation, d)Distribution substation, e) Bulk supply and industrial substation, f) Mining substation g) Mobile substation.

81. What is the location of step up substation ?

Ans : The step up substation is associated with the power station where the generation voltage is stepped up to the primary transmission voltage.

82.What is called primary grid substation ?

Ans : The substation created at suitable load centres along the primary transmission line, in which the primary transmission voltage is stepped down to a number of suitable secondary transmission voltages, is called primary grid substation.

83. What is secondary substation ?

Ans : The substation created at actual load point along the secondary transmission lines, where the voltage, is further stepped down to sub-transmission or primary distribution voltage, is called secondary substation.

84. What is distribution substation ?

Ans : The substation, where the sub transmission voltage or the primary distribution voltage is stepped done to supply voltage for feeding the consumers through a network of distribution lines, is called distribution substation.

85.What is bulk supply & industrial substation ?

Ans : The distribution substation created for an individual bulk supply consumer or an industrial consumer of large or medium supply ground is known as bulk supply and industrial substation.

86. What is mining substation ?

Ans : The mining substation is a specially is a specially designed substation created for the purpose of mining installation which provides extra precaution for safety in the operation of electric supply.

87. What is called mobile substation ?

Ans : The substation, which is created for temporary requirements of mainly construction purposes, is called mobile substation.

88. What are the main equipments and accessories used for substation ?

Ans : a) High voltage isolator, b) High voltage switchgear, c) Main busbars, d) Transformer, e) Low voltage switchgear and busbars, f) Cables, g) Fuses, h) Auxiliary equipments, i) Instrument transformers, j) Measuring instruments, k) Indicating instruments, l) Protective, m) Control cable & circuits etc.

Related topics :



Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-17:
241. Which of the following statement is true? a) The saturation voltage VCF of silicon transistor is more than germanium transistor.
b) The saturation voltage VCE for germanium transistor is more than silicon transistor.
c) The saturation voltage VCE for silicon transistor is same as that for germanium.
d) The saturation voltage VCE for silicon transistor is lower than germanium transistor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-16:
226. Which of the following statement is correct? a) Inner electrons are always present in the semiconductor.
b) Bound electrons are always present in the semiconductor.
c) Free electrons are always present in the semiconductor.
d) Inner and bound electrons are always present in the semiconductor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-15:
211. The materials whose electrical conductivity is usually less than 1 × 106 mho/m are a) Semiconductors
b) Conductors
c) Insulators
d) Alloys

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-14:
196. In which of the following device the base resistors are not added in the package but added externally? a) UJT
b) CUJT
c) PUT
d) None of the above

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-13:
181. The conduction in JEFT is always by the a) Majority carriers
b) Minority carriers
c) Holes
d) Electrons
e) Holes and electrons simultaneously

Read more...


Name :   

Comments: