Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-Motors

Multiple Choice Question (MCQ) of C. Power System Protection page-2


≪ Previous Next ≫

11. Stability of arc in vacuum depends upon

a) The contact material only.
b) The contact material and its vapour pressure.
c) The circuit parameters only.
d) The combination of (b) and (c).

Ans: (d)

12. Chances of arc interruption in subsequent current zeros

a) Increases in case of ABCD but decreases in OCB.
b) Decreases in case of ABCD but decreases in OCB.
c) Decreases in both the cases.
d) Increases in both the cases.

Ans: (b)

13. A 3-phase braker is rated at 2000 MVA, 33kV, its making current will be

a) 35 kA
b) 49 kA
c) 70 kA
d) 89 kA

Ans: (d)

14.Per cent bias for a generator protection lies between

a) 5 to 40
b) 40 to 45
c) 45 to 20
d) None of the above

Ans: (a)

15. An overhead line with series compensation is protected using

a) Impedance relay
b) Reactance relay
c) Mho relay
d) None of the above

Ans: (d)

16. Minimum oil circuit breaker has volume of oil because

a) There is insulation between contacts.
b) The oil between the breaker contacts has greater strength.
c) Solid insulation is provided for insulating the contacts from earth.
d) None of the above

Ans: (c)

17. Shunt fault is characterized by

a) Increase in current, frequency and p.f.
b) Increases in current reduction in frequency and p.f.
c) Increase in current and frequency but reduction in p.f.
d) None of the above.

Ans: (b)

18. Carrier current protection scheme is normally used for

a) HV transmission lines only.
b) HV cables only.
c) HV transmission and cables.
d) None of the above.

Ans: (a)

19. Where voltages are high and current to be interrupted is low the breaker preferred is

a) Air blast C.B.
b) Oil C.B.
c) Vacuum C.B.
d) Any one of the above.

Ans: (c)

20. To limit current chopping in vacuum circuit breakers, the contact material used has

a) High vapour pressure and low conductivity properties.
b) High vapour pressure and high conductivity properties.
c) Low vapour pressure and high conductivity properties.
d) Low vapour pressure and low conductivity properties.

Ans: (a)


≪ Previous Next ≫


Related topics :


Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-10:
91. An impulse turbine
A) operates by initial complete conversion to kinetic energy
B) is most suited for low head installations
C) making use of a draft tube
D) always operates submerged.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-9:
81. Spouting velocity is A) Velocity of jet under specified conditions
B) Actual velocity of jet
C) 50 % of ideal velocity of jet
D) Ideal velocity of jet.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-8:
71. In closed cooling system A) water does not flow
B) hot water is recirculated after cooling
C) air and water cooling is simultaneously used
D) constant supply of fresh water for cooling is required.

Read more...