Related Topics

  Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-10  Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-9  Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-8  Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-7  Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-6  Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-5  Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-4  Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-3  Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-2  Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-1

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-Distribution

Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-2

11. At resonance peak, ratio of output to input is

a) Zero
b) Lowest
c) Highest
d) None of these

Ans: (c)

12. 0 type system has

a) Zero steady state error
b) Small steady state error
c) High gain constant
d) Higher error with high K

Ans: (b)

13. If gain of the system is zero, then the roots

a) Coincide with the poles
b) Move away from the zeros
c) Move away from the poles
d) None of these

Ans: (a)

14. Settling time is inversely proportional to product of the damping ratio and

a) Time constant
b) Maximum overshoot
c) Peak time
d) Undamped natural frequency of the roots

Ans: (b)

15. If gain of the critically damped system is increased, the system will behave as

a) Under damped
b) Over damped
c) Critically damped
d) Oscillatory

Ans: (a)

16. If gain of the system is increased, then

a) Roots move away from the zeros
b) Roots move towards the origin of the S-plot
c) Roots move away from the poles
d) None of these

Ans: (c)

17. A low value of friction coefficient

a) Minimize the velocity lag error
b) Maximize the velocity lag error
c) Minimize the time constant of the system
d) Maximize the time constant of the system

Ans: (a)

18. Physical meaning of zero initial condition is that the

a) System is at rest and stores no energy
b) System is at rest but stores energy
c) Reference input to working system is zero
d) System is working but stores no energy

Ans: (a)

19. If overshoot is excessive, then damping ratio is

a) Equal to 0.4
b) Less than 0.4
c) More than 0.4
d) Infinity

Ans: (b)

20. For a desirable transient response of a second order system damping ratio must be between

a) 0.4 and 0.8
b) 0.8 and 1.0
c) 1.0 and 1.2
d) 1.2 and 1.4

Ans: (a)

Related topics :



Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-17:
241. Which of the following statement is true? a) The saturation voltage VCF of silicon transistor is more than germanium transistor.
b) The saturation voltage VCE for germanium transistor is more than silicon transistor.
c) The saturation voltage VCE for silicon transistor is same as that for germanium.
d) The saturation voltage VCE for silicon transistor is lower than germanium transistor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-16:
226. Which of the following statement is correct? a) Inner electrons are always present in the semiconductor.
b) Bound electrons are always present in the semiconductor.
c) Free electrons are always present in the semiconductor.
d) Inner and bound electrons are always present in the semiconductor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-15:
211. The materials whose electrical conductivity is usually less than 1 × 106 mho/m are a) Semiconductors
b) Conductors
c) Insulators
d) Alloys

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-14:
196. In which of the following device the base resistors are not added in the package but added externally? a) UJT
b) CUJT
c) PUT
d) None of the above

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-13:
181. The conduction in JEFT is always by the a) Majority carriers
b) Minority carriers
c) Holes
d) Electrons
e) Holes and electrons simultaneously

Read more...