Related Topics

  Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-10  Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-9  Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-8  Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-7  Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-6  Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-5  Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-4  Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-3  Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-2  Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-1

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-Distribution

Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-3

21. For second order linear system, setting time is

a) 1/4 of the time constant
b) 1/2 of the time constant
c) 4 times the time constant
d) 2 times the time constant

Ans: (c)

22. System generally preferred is

a) Under damped
b) Critically damped
c) Over damped
d) Oscillatory

Ans: (a)

23. For unity damping factor, the system will be

a) Under damped
b) Critically damped
c) Over damped
d) Oscillatory

Ans: (b)

24. Second-derivative input signal adjust

a) Time constant of the system
b) Time constant and supress the oscillations
c) Damping of the system
d) Gail of the system

Ans: (b)

25. In the derivative error compensation

a) Damping decreases and setting time increases
b) Damping increases and settling time increases
c) Damping decreases and setting time decrease
d) Damping increases and setting time decreases

Ans: (d)

26. If for second order system damping factor is less than one, then system response will be

a) Under damped
b) Over damped
c) Critically damped
d) None of these

Ans: (a)

27. With feedback system sensitivity to parameter

a) Decreases
b) Increases
c) Becomes zero
d) Becomes infinite

Ans: (a)

28. In a closed loop system, source power is modulated with

a) Error signal
b) Reference signal
c) Actuating signal
d) Feed back signal

Ans: (a)

29. With feedback system, transient response

a) Decays constantly
b) Decays slowly
c) Decays quickly
d) Rises fast

Ans: (c)

30. Non-Linearity in the servo system due to saturation is caused by

a) Servo motor
b) Gear trains
c) Relays
d) None of these

Ans: (a)

Related topics :



Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-17:
241. Which of the following statement is true? a) The saturation voltage VCF of silicon transistor is more than germanium transistor.
b) The saturation voltage VCE for germanium transistor is more than silicon transistor.
c) The saturation voltage VCE for silicon transistor is same as that for germanium.
d) The saturation voltage VCE for silicon transistor is lower than germanium transistor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-16:
226. Which of the following statement is correct? a) Inner electrons are always present in the semiconductor.
b) Bound electrons are always present in the semiconductor.
c) Free electrons are always present in the semiconductor.
d) Inner and bound electrons are always present in the semiconductor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-15:
211. The materials whose electrical conductivity is usually less than 1 × 106 mho/m are a) Semiconductors
b) Conductors
c) Insulators
d) Alloys

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-14:
196. In which of the following device the base resistors are not added in the package but added externally? a) UJT
b) CUJT
c) PUT
d) None of the above

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-13:
181. The conduction in JEFT is always by the a) Majority carriers
b) Minority carriers
c) Holes
d) Electrons
e) Holes and electrons simultaneously

Read more...