Related Topics

  Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-10  Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-9  Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-8  Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-7  Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-6  Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-5  Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-4  Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-3  Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-2  Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-1

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-Distribution

Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-4

31. In control system non-Linearity caused by gear trains is

a) Backlash
b) Dead space
c) Coulomb friction
d) saturation

Ans: (a)

32. Time sharing of an expansive control system can be achieved by using a/an

a) a.c. control system
b) analog control system
c) Sampled date control system
d) None of these

Ans: (c)

33. Differential is used in synchro differential unit for generators only

a) Indicating difference of rotation angle of two synchro generators only
b) Indicating sum of rotation angle of two synchro generators only
c) Both (a) and (b)
d) None of these

Ans: (a)

34. Microsyn is the name given to

a) Potentiometer
b) Magnetic amplifier
c) Resolver
d) Rotary differential transformer

Ans: (c)

35. Laplace transformer is not applicable to non-linear system because

a) Non-linear systems are time-varying
b) Time domain analysis is easier than frequency domain analysis
c) Initial conditions are not zero in non-linear systems
d) Superposition law is not applicable to non-linear system

Ans: (d)

36. Value of i(0+) for the system whose transfer function is given by the equation I(s) = (2s+3)/((s+1)(s+3)) is

a) 0
b) 2
c) 1
d) 3

Ans: (b)

37. Liner differential transformer is an

a) Electromechanical device
b) Electrical device
c) Electromagnetic device
d) Electrostatic device

Ans: (a)

38. If transfer function of the system is 1/(TS+1), then steady state error to the unity step input is

a) 1
b) T
c) Zero
d) Infinite

Ans: (c)

39. Which of the following is not a desirable feature of a modern control system?

a) No oscillation
b) Accuracy
c) Quick response
d) Correct power level

Ans: (a)

40. Power amplification in a magnetic amplifier can be increased

a) By negative feed back
b) By positive feed back
c) With higher inductance of a.c. coil
d) None of these

Ans: (d)

Related topics :



Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-17:
241. Which of the following statement is true? a) The saturation voltage VCF of silicon transistor is more than germanium transistor.
b) The saturation voltage VCE for germanium transistor is more than silicon transistor.
c) The saturation voltage VCE for silicon transistor is same as that for germanium.
d) The saturation voltage VCE for silicon transistor is lower than germanium transistor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-16:
226. Which of the following statement is correct? a) Inner electrons are always present in the semiconductor.
b) Bound electrons are always present in the semiconductor.
c) Free electrons are always present in the semiconductor.
d) Inner and bound electrons are always present in the semiconductor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-15:
211. The materials whose electrical conductivity is usually less than 1 × 106 mho/m are a) Semiconductors
b) Conductors
c) Insulators
d) Alloys

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-14:
196. In which of the following device the base resistors are not added in the package but added externally? a) UJT
b) CUJT
c) PUT
d) None of the above

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-13:
181. The conduction in JEFT is always by the a) Majority carriers
b) Minority carriers
c) Holes
d) Electrons
e) Holes and electrons simultaneously

Read more...