Related Topics

  Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-10  Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-9  Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-8  Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-7  Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-6  Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-5  Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-4  Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-3  Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-2  Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-1

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-Distribution

Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-7

61. A system is called absolutely stable is any oscillations set up in the system are

a) Damped out
b) Self-sustaining and tend to last indefinitely
c) Negative peaked only
d) None of these

Ans: (a)

62. To increase damping of pair of complex roots compensator used is

a) Phase lag
b) Phase lead
c) Phase lag lead
d) One with 60° lead circuit

Ans: (b)

63. Best method to determine stability and transient response of the system is

a) Bode plot
b) Signal flow graph
c) Nyquist plot
d) Root locus

Ans: (c)

64. For type 3 system, lowest frequency asymptote will have the slop of

a) 15 db/octave
b) -16 db/octave
c) 17 db/octave
d) -18 db/octave

Ans: (d)

65. If poles of system are lying on the imaginary axis in s-plane, the system will be

a) Unstable
b) Marginally stable
c) Conditionally stable
d) Unstable

Ans: (b)

66. If a pole is added to a system it causes

a) Lag compensation
b) Lead compensation
c) Lead-lag compensation
d) None of these

Ans: (b)

67. The number of pure integrations in the system transfer function determine

a) Degree of stability
b) Stability of the system
c) Transient performance of the system
d) Steady state performance

Ans: (d)

68. For steady state transient improvement, compensator used is

a) Lead compensator
b) Lag compensator
c) Lead lag compensator
d) None of these

Ans: (c)

69. Which system conveniently see the impact of poles and zeros on phase and gain margin?

a) Root locus
b) Nyquist plot
c) Routh-Hurwitz criterion
d) Bode plot

Ans: (d)

70. Which gives the information between number of poles and zero of the closed loop transfer function?

a) Routh Hurwitz criterion
b) Bode diagram
c) Root locus method
d) Nyquist plot

Ans: (d)

Related topics :



Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-17:
241. Which of the following statement is true? a) The saturation voltage VCF of silicon transistor is more than germanium transistor.
b) The saturation voltage VCE for germanium transistor is more than silicon transistor.
c) The saturation voltage VCE for silicon transistor is same as that for germanium.
d) The saturation voltage VCE for silicon transistor is lower than germanium transistor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-16:
226. Which of the following statement is correct? a) Inner electrons are always present in the semiconductor.
b) Bound electrons are always present in the semiconductor.
c) Free electrons are always present in the semiconductor.
d) Inner and bound electrons are always present in the semiconductor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-15:
211. The materials whose electrical conductivity is usually less than 1 × 106 mho/m are a) Semiconductors
b) Conductors
c) Insulators
d) Alloys

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-14:
196. In which of the following device the base resistors are not added in the package but added externally? a) UJT
b) CUJT
c) PUT
d) None of the above

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-13:
181. The conduction in JEFT is always by the a) Majority carriers
b) Minority carriers
c) Holes
d) Electrons
e) Holes and electrons simultaneously

Read more...