Related Topics

  Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-10  Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-9  Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-8  Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-7  Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-6  Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-5  Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-4  Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-3  Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-2  Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-1

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-Distribution

Multiple Choice Question (MCQ) of Control Systems page-9

84. For G(S) F(S) = (k(S+z))/(S+p), (z < p) the plot is

a) One pole on the imaginary axis
b) One zero on the right-hand side of the plane
c) One pole and one zero on the left-hand side of plane
d) 2 poles and 2 zeros on the left-hand side of plane

Ans: (c)

85. Frequency response mean

a) Transient response of a system to a sinusoidal input
b) Steady state response of a system to a sinusoidal input
c) Oscillatory response of a system to a sinusoidal input
d) None of these

Ans: (b)

86. Number of root-locus segment which do not terminate on the zeros is equal to

a) Number of poles
b) Number of zeros
c) Sum of poles and zeros
d) Difference of poles and zeros

Ans: (d)

87. Bode plot approach is applied to

a) Minimum phase network
b) Non minimum phase network
c) Any network
d) None of these

Ans: (a)

88. In a root locus plot, the increase in 𝓴 will

a) Increase damping ratio
b) Decrease damping ratio
c) Not change damping ratio
d) None of these

Ans: (b)

89. The type of transfer function used in Bode plot is

a) G(s)
b) G(j)
c) G(jw)
d) G(js)

Ans: (a)

90. In a root locus plot, increase in 𝓴 will

a) Increase overshoot of the response
b) Decrease overshoot of the response
c) Not change overshoot of the response
d) None of these

Ans: (a)

91. Bode analysis method can be applied

a) If transfer function has no poles and zeros on R.H. of s-plane
b) If transfer function has no poles on R.H. of s-plane
c) If transfer function has no zero on R.H. of s-plane
d) To all transfer functions

Ans: (a)

92. In a root locus plot, increase in 𝓴 will

a) Result in decrease in the damped and undamped natural frequencies
b) Result in increase in the damped and undamped natural frequencies
c) Not change the damped and undamped natural frequencies
d) None of these

Ans: (b)

93. Cut off is the slope of log-magnitude curve

a) At the start of curve
b) At the end of curve
c) Near the cut off frequency
d) None of these

Ans: (c)

94. Gain margin expressed in decibels is

a) Positive if Kg greater than 1 and negative for Kg less than 1
b) Negative if Kg greater than 1 and negative for Kg less than 1
c) Always zero
d) Infinity for Kg equal to 1

Ans: (a)

95. Bandwidth gives an indication of

a) Characteristic equation of the system
b) Speed of response of a control system
c) Transfer function of the control system
d) Transients in the system

Ans: (b)

96. Nyquist stability criterion requires polar plot of

a) Characteristic equation
b) Closed loop transfer function
c) Open loop transfer function
d) None of these

Ans: (c)

Related topics :



Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-17:
241. Which of the following statement is true? a) The saturation voltage VCF of silicon transistor is more than germanium transistor.
b) The saturation voltage VCE for germanium transistor is more than silicon transistor.
c) The saturation voltage VCE for silicon transistor is same as that for germanium.
d) The saturation voltage VCE for silicon transistor is lower than germanium transistor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-16:
226. Which of the following statement is correct? a) Inner electrons are always present in the semiconductor.
b) Bound electrons are always present in the semiconductor.
c) Free electrons are always present in the semiconductor.
d) Inner and bound electrons are always present in the semiconductor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-15:
211. The materials whose electrical conductivity is usually less than 1 × 106 mho/m are a) Semiconductors
b) Conductors
c) Insulators
d) Alloys

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-14:
196. In which of the following device the base resistors are not added in the package but added externally? a) UJT
b) CUJT
c) PUT
d) None of the above

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-13:
181. The conduction in JEFT is always by the a) Majority carriers
b) Minority carriers
c) Holes
d) Electrons
e) Holes and electrons simultaneously

Read more...