Related Post

MCQ of D.C generators page-1MCQ of D.C generators page-2MCQ of D.C generators page-3MCQ of D.C generators page-4MCQ of D.C generators page-5MCQ of D.C generators page-6MCQ of D.C generators page-7MCQ of D.C generators page-8MCQ of D.C generators page-9MCQ of D.C generators page-10MCQ of D.C generators page-11Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-1Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-2Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-3Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-4Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-5Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-6Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-7Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-8Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-9Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-10Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-11Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-12

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-MotorsMCQ-Electric-Power

MCQ of D.C generators page-1


≪ Previous Next ≫

1.The operation of an electric motor or generator is based on

a) The law of electromagnetic induction
b) Interaction between magnetic field and current carrying conductor
c) Interaction between two electric fields
d) Interaction between magnetic field and electric field

Ans: (b)

2. All rotating electric machines are basically

a) D.c. machines
b) A.c. machines
c) Electro-mechanical convertors
d) Machines using electromagnetic induction

Ans: (c)

3. All rotation electrical machines have

a) Rotating armature and fixed field
b) Rotating field and fixed armature
c) Either (a) or (b)
d) None of these

Ans: (a)

4. In any dc generators, the emf generated in the armature is maximum when

a) Flux linkage with conductors is maximum
b) Flux linkage with conductors is minimum
c) Rate of change of flux linkage is maximum
d) Rate of change of flux linkage is minimum

Ans: (c)

5. Under commutation in a dc machine gives rise to

a) Sparking at the trailing edge of the brush
b) Sparking at the leading edge of the brush
c) Sparking at the middle of the brush
d) No sparking at all

Ans: (a)

6. The function of commutation in a dc machine is

a) To provide easy speed control
b) To change ac voltage into dc voltage
c) To change dc voltage into dc voltage
d) To improve commutation

Ans: (b)

7. V×B = e is the equation of the electrical machines which

a) Converts mechanical energy into electrical energy
b) Has magnetic poles
c) Works as a motor
d) Is a dc machine

Ans: (a)

8. All dc machines are characterized by

a) Magnetic poles
b) Electric brushes
c) Armature
d) Commutator

Ans: (d)

9. In a dc generator, if the brushes are given a small amount of forward shift, the effect of armature reaction is

a) Totally cross-magnetizing
b) Totally magnetizing
c) Totally demagnetizing
d) Partly demagnetizing and partly cross-magnetizing

Ans: (d)

10. Commutation in a dc machine may be improved by

a) Reducing to number of turns in the armature and segments of commutator
b) Increasing the resistance of brushes
c) Neutralizing the reactance voltage by producing a reverse emf in the coil undergoing commutation
d) All of these

Ans: (d)


≪ Previous Next ≫


Related topics :


Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Transmission and Distribution page-3:
21. ACSR conductor implies
A) Anodized Core Smooth Run
B) Anode current sinusoidally run
C) Aluminium conductor steel reinforced
D) All conductors surface treated and realigned.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Transmission and Distribution page-2:
11. In overhead transmission lines the effect of capacitance can be neglected when the length of line is less than
A) 80 km
B) 100 km
C) 160 km
D) 200 km.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Transmission and Distribution page-1:
1. Which of the following is not the transmission voltage in India ?
A) 400 kV
B) 264 kV
C) 132 kV
D) 66 kV.

Read more...