Related Post

MCQ of D.C generators page-1MCQ of D.C generators page-2MCQ of D.C generators page-3MCQ of D.C generators page-4MCQ of D.C generators page-5MCQ of D.C generators page-6MCQ of D.C generators page-7MCQ of D.C generators page-8MCQ of D.C generators page-9MCQ of D.C generators page-10MCQ of D.C generators page-11Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-1Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-2Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-3Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-4Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-5Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-6Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-7Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-8Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-9Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-10Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-11Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-12

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-MotorsMCQ-Electric-Power

MCQ of D.C generators page-11


≪ Previous Next ≫

104. If there is no saturation of flux in the poles of a d.c. generator, then it will

a) Not run
b) Burn due to extraordinarily high potential building up in the armature
c) Not build up any voltage
d) Run under unstable operating conditions.

Ans: (c)

105. Main reason of drop due to armature reaction in a d.c. generator is

a) Armature flux due to armature current
b) Load current
c) Shunt and series field current
d) None of these

Ans: (a)

106. Lap winding in lap wound d.c. generator is provided because it

a) Makes the current distribution at brushes equal to avoid sparks
b) Helps the noiseless operation of the machine
c) Provides a path for the circulation of unbalanced current
d) Provides mechanical strength for the winding of the armature

Ans: (a)

107. Drop in the terminal voltage of a shunt generator under load conditions is due to

a) Armature resistance drop
b) Armature reaction
c) Decrease in field current
d) All of then

Ans: (d)

108. A shunt generator do not build up any voltage at no load because

a) Shunt coil may be connected in reverse direction
b) There is no resistance magnetism in the poles
c) Its shunt field resistance is more than critical resistance
d) Any one of the above

Ans: (d)

109. Generators are often run in parallel because of

a) Greater reliabilty
b) Greater efficiency
c) Meeting more load demands
d) All of these

Ans: (d)

110. External characteristics of a d.c. generator can be obtained by

a) Internal characteristic
b) No load saturation characteristic
c) Both (a) and (b)
d) None of these

Ans: (c)

111. Commutator machines can be of the type of

a) D.C. machines
b) A.C. machines
c) Universal machines
d) All of these

Ans: (d)

112. Which of the following is most suitable for parallel operation?

a) Series generator
b) Shunt generator
c) Compound generator
d) Any one of then

Ans: (b)

113. If two generator are running in parallel and field of one of the generator is weakened too much, then it will

a) Take a smaller shunt of the total load
b) Run as the motor in the same direction
c) Take a large share of the total load
d) Run in the opposite direction as motor

Ans: (b)

114. Critical resistance is resistance of the field winding of a generator

a) At which it develops maximum voltage
b) At which it supply maximum power
c) Beyond which it can not develop any voltage
d) At which the speed of generator is infinity

Ans: (c)

115. With the increase of the winding of a d.c. generator, terminal voltage will

a) Decrease
b) Increase
c) Remain same
d) None of these

Ans: (b)


≪ Previous Next ≫


Related topics :


Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Transmission and Distribution page-3:
21. ACSR conductor implies
A) Anodized Core Smooth Run
B) Anode current sinusoidally run
C) Aluminium conductor steel reinforced
D) All conductors surface treated and realigned.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Transmission and Distribution page-2:
11. In overhead transmission lines the effect of capacitance can be neglected when the length of line is less than
A) 80 km
B) 100 km
C) 160 km
D) 200 km.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Transmission and Distribution page-1:
1. Which of the following is not the transmission voltage in India ?
A) 400 kV
B) 264 kV
C) 132 kV
D) 66 kV.

Read more...