Related Post

MCQ of D.C generators page-1MCQ of D.C generators page-2MCQ of D.C generators page-3MCQ of D.C generators page-4MCQ of D.C generators page-5MCQ of D.C generators page-6MCQ of D.C generators page-7MCQ of D.C generators page-8MCQ of D.C generators page-9MCQ of D.C generators page-10MCQ of D.C generators page-11Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-1Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-2Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-3Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-4Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-5Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-6Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-7Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-8Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-9Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-10Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-11Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-12

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-MotorsMCQ-Electric-Power

MCQ of D.C generators page-4


≪ Previous Next ≫

31. Equalizer rings in lap wound armatures are used to

a) Get sparking commutation
b) Avoid unequal current distribution at brushes
c) Both (a) and (b)
d) To neutralize the armature reaction

Ans: (c)

32. In a dc generator, sparking at brushes results due to

a) Winding distribution
b) Armature reactance
c) High constant resistance of the brushes
d) Reactance voltage in coil undergoing commutation
Ans: (d)

33. The maximum number of brushes which may be used in an electrical machine is equal to

a) Number of poles in the machine
b) 4
c) 2
d) Either (a) or (c)
Ans: (d)

34. The commutator pitch of a quadruplex lap winding in a dc generator is

a) 1
b) 2
c) 4
d) 8

Ans: (c)

35. Commutator of a dc machine acts as a

a) Fullwave rectifier
b) Halfwave rectifier
c) Inverter
d) Controlled rectifier

Ans: (a)

36. Carbon brushes are used in dc machines to

a) Brush off carbon deposits in the commutator
b) Provide a path for flow of current
c) Prevent overheating of armature winding
d) Prevent sparking during commu-tation

Ans: (b)

37. Brushes for commutators for 220 V dc generator are generally made of

a) Copper
b) Carbon copper
c) Electrographite
d) Graphite copper

Ans: (c)

38. In a dc machine commutator, pre-ssure on the brush is usually

a) Less than 1 kg/cm2
b) About 3 kg/cm2
c) About 5 kg/cm2
d) About 10 kg/cm2

Ans: (a)

39. In a dc generator, rapid brush wear may be due to

a) Rough commutator surface
b) Severe sparking
c) Imperfect contact with commutator
d) Any of these

Ans: (d)

40. Generators are often run in parallel because it

a) Keeps stability of supply
b) Gives facility of repair which results in fewer breakdown
c) Gives facility of an additional unit to be installed as and when required
d) All of these

Ans: (d)


≪ Previous Next ≫


Related topics :


Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Transmission and Distribution page-3:
21. ACSR conductor implies
A) Anodized Core Smooth Run
B) Anode current sinusoidally run
C) Aluminium conductor steel reinforced
D) All conductors surface treated and realigned.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Transmission and Distribution page-2:
11. In overhead transmission lines the effect of capacitance can be neglected when the length of line is less than
A) 80 km
B) 100 km
C) 160 km
D) 200 km.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Transmission and Distribution page-1:
1. Which of the following is not the transmission voltage in India ?
A) 400 kV
B) 264 kV
C) 132 kV
D) 66 kV.

Read more...