Related Topics

  MCQ of D.C generators page-11  MCQ of D.C generators page-10  MCQ of D.C generators page-9  MCQ of D.C generators page-8  MCQ of D.C generators page-7  MCQ of D.C generators page-6  MCQ of D.C generators page-5  MCQ of D.C generators page-4  MCQ of D.C generators page-3  MCQ of D.C generators page-2  MCQ of D.C generators page-1

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-Distribution

MCQ of D.C generators page-5

41. In case of parallel operation of compound generators, for proper division of load from no load to full load, it is essential that

a) The regulation of each armature should be the same
b) Their series field resistance should be equal
c) Their ratings should be equal
d) None of these

Ans: (a)

42. Equalizer connections are required when paralleling two

a) Bipolar generators
b) Shunt generators
c) Series generators
d) Compound generators

Ans: (d)

43. An ideal dc generator has regulation of

a) Zero
b) 20%
c) 30%
d) 40%

Ans: (a)

44. The load characteristic of a generator is the curve between

a) Load voltage and field current
b) Generated emf and armature current
c) Load current and terminal voltage
d) Load current and voltage drop in armature winding

Ans: (c)

45. The internal characteristic of generator is the curve between

a) Armature current and generated emf
b) Load current and terminal voltage
c) Field current and no-load voltage
d) Armature current and IR drop

Ans: (a)

46. Main reason for break point in the load characteristic of a dc generator is

a) Armature drop
b) Armature reaction
c) Both (a) and (b)
d) None of these

Ans: (b)

47.Stray losses in a dc generator are the same as

a) Mechanical losses
b) Magnetic losses
c) Both (a) and (b) add together
d) None of these

Ans: (c)

48. Standing or constant losses of a dc generator are

a) Field losses of shunt generator
b) Armature losses of a compound generator
c) Stray losses
d) Both (a) and (b) added together

Ans: (d)

49. Out of the following four sources of losses in a dc generator which one is minimum?

a) Copper losses
b) Hysteresis losses
c) Eddy current losses
d) Winding losses

Ans: (d)

50. Overall efficiency of dc generators is usually of the order of

a) 60 to 70%
b) 70 to 80%
c) 80 to 90%
d) 85 to 95%

Ans: (d)

<< Previous Next >>

 

Related topics :



Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-17:
241. Which of the following statement is true? a) The saturation voltage VCF of silicon transistor is more than germanium transistor.
b) The saturation voltage VCE for germanium transistor is more than silicon transistor.
c) The saturation voltage VCE for silicon transistor is same as that for germanium.
d) The saturation voltage VCE for silicon transistor is lower than germanium transistor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-16:
226. Which of the following statement is correct? a) Inner electrons are always present in the semiconductor.
b) Bound electrons are always present in the semiconductor.
c) Free electrons are always present in the semiconductor.
d) Inner and bound electrons are always present in the semiconductor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-15:
211. The materials whose electrical conductivity is usually less than 1 × 106 mho/m are a) Semiconductors
b) Conductors
c) Insulators
d) Alloys

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-14:
196. In which of the following device the base resistors are not added in the package but added externally? a) UJT
b) CUJT
c) PUT
d) None of the above

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-13:
181. The conduction in JEFT is always by the a) Majority carriers
b) Minority carriers
c) Holes
d) Electrons
e) Holes and electrons simultaneously

Read more...