Related Post

MCQ of D.C generators page-1MCQ of D.C generators page-2MCQ of D.C generators page-3MCQ of D.C generators page-4MCQ of D.C generators page-5MCQ of D.C generators page-6MCQ of D.C generators page-7MCQ of D.C generators page-8MCQ of D.C generators page-9MCQ of D.C generators page-10MCQ of D.C generators page-11Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-1Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-2Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-3Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-4Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-5Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-6Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-7Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-8Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-9Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-10Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-11Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-12

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-MotorsMCQ-Electric-Power

MCQ of D.C generators page-9


≪ Previous Next ≫

81. The critical resistance of a dc generator can be increased by

a) Increasing the field current
b) Increasing its speed
c) Increasing the armature resistance
d) All of these

Ans: (b)

82. A series dc generator does not build up voltage. The reason is

a) Short-circuited terminals
b) Reversed terminal of field winding
c) Reversed terminal of armature winding
d) Disconnected load

Ans: (a)

83. D.C. generator have normally an over-all efficiency of the order of

a) 85 – 95 %
b) 75 – 85 %
c) 65 – 75 %
d) 55 – 65 %

Ans: (a)

84. Difference between interpoles and compensation winding is that

a) Interpoles additionally supply mmf for counter acting the reactance voltage induced in the coil under going commutalion
b) Action of interpoles is localized
c) Interpoles also helps in equalizing distribution of current in brushes
d) (Both (a) and b)

Ans: (d)

85. Sparking at the brushes in the d.c. generator is due to

a) High resistance of the brushes
b) Reactance voltage
c) Armature reaction
d) Quick reversal of current in the coil

Ans: (b)

86. Armature magnetic field has the effect that it

a) Cross magnetizes it
b) Demagnetizes it
c) Strengthens the main flux
d) Both (a) and (b)

Ans: (d)

87. Generator is called flat compounded if

a) Rated voltage is less than no load voltage
b) Series field AT produces same voltage at rated and no load
c) Series field AT produces rated voltage grated then and no load
d) Series field AT produces rated voltage less than no load

Ans: (b)

88. Commutation process can be improved by

a) Increasing the resistance of the brushes
b) Reducing the number of turns in armature coil
c) Neutralizing reactance voltage
d) All of these

Ans: (d)

89. When two d.c. series generators are running in parallel, equalizer bar is used

a) To increase the series flux
b) Because both will pass equal currents to the load
c) To reduce combined effect of armature reaction of both
d) To increase speed and hence generated emf.

Ans: (b)

90. In d.c. generator, if field winding attains critical resistance then it will

a) Not develop voltage at all
b) Generate maximum power
c) Generate maximum voltage
d) None of these

Ans: (a)

91.For paralleling two d.c. generators, their

a) Polarities must be same
b) Phase sequence must be same
c) Polarities and voltage must be same
d) Both (b) and (c)

Ans: (d)


≪ Previous Next ≫


Related topics :


Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Transmission and Distribution page-3:
21. ACSR conductor implies
A) Anodized Core Smooth Run
B) Anode current sinusoidally run
C) Aluminium conductor steel reinforced
D) All conductors surface treated and realigned.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Transmission and Distribution page-2:
11. In overhead transmission lines the effect of capacitance can be neglected when the length of line is less than
A) 80 km
B) 100 km
C) 160 km
D) 200 km.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Transmission and Distribution page-1:
1. Which of the following is not the transmission voltage in India ?
A) 400 kV
B) 264 kV
C) 132 kV
D) 66 kV.

Read more...