Related Topics

  Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-10  Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-9  Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-8  Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-7  Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-6  Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-5  Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-4  Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-3  Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-2  Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-1  MCQ of D.C motor page-4  MCQ of D.C motor page-3  MCQ of D.C motor page-2  MCQ of D.C motor page-1

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-Distribution

Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-6

51. All d.c. machines are characterized by

a) Electric brushes
b) Armature
c) Commutator
d) Magnetic poles

Ans: (c)

52. Armature voltage control is suitable if d.c. machine is driven at constant

a) Torque
b) Magnetic field
c) Speed
d) Current

Ans: (a)

53. Current normally used to excite synchronous and d.c. generators is

a) D.C
b) A.C. single phase
c) A.C. two phase
d) A.C. three phase

Ans: (a)

54. In all electric machines, basic action taking place is

a) Motor action
b) Generator action
c) Both (a) and (b)
d) All of these

Ans: (c)

55. In case of a motor

a) Only motor action takes place
b) Motor action precedes generator action
c) Generator action precedes motor action
d) Both take place precedes simultaneously

Ans: (b)

56. All rotating machines are basically

a) D.C. machines
b) A.C. machines
c) Electro-mechanical convertors
d) Heat converters

Ans: (c)

57. All machines have the structure such that

a) Armature is rotating and field is fixed
b) Field is rotating and armature is fixed
c) Either (a) or (b)
d) None of these

Ans: (a)

58. All electrical machines have poles with

a) A hetro-polar structure
b) A horse shoe structure
c) (a) above (b)
d) None of these

Ans: (a)

59. Maximum number of brushes which can be used in a machine is

a) 2
b) 4
c) 6
d) Number of poles in the machine or 2

Ans: (d)

60. Voltage applied across the shunt motor has to

a) Overcome the back emf
b) Supply armature ohmic drop
c) Supply fied ohmic drop
d) Both (a) and (b)

Ans: (d)

<< Previous Next >>

 

Related topics :



Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-17:
241. Which of the following statement is true? a) The saturation voltage VCF of silicon transistor is more than germanium transistor.
b) The saturation voltage VCE for germanium transistor is more than silicon transistor.
c) The saturation voltage VCE for silicon transistor is same as that for germanium.
d) The saturation voltage VCE for silicon transistor is lower than germanium transistor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-16:
226. Which of the following statement is correct? a) Inner electrons are always present in the semiconductor.
b) Bound electrons are always present in the semiconductor.
c) Free electrons are always present in the semiconductor.
d) Inner and bound electrons are always present in the semiconductor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-15:
211. The materials whose electrical conductivity is usually less than 1 × 106 mho/m are a) Semiconductors
b) Conductors
c) Insulators
d) Alloys

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-14:
196. In which of the following device the base resistors are not added in the package but added externally? a) UJT
b) CUJT
c) PUT
d) None of the above

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-13:
181. The conduction in JEFT is always by the a) Majority carriers
b) Minority carriers
c) Holes
d) Electrons
e) Holes and electrons simultaneously

Read more...