Related Topics

  Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-10  Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-9  Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-8  Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-7  Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-6  Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-5  Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-4  Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-3  Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-2  Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-1  MCQ of D.C motor page-4  MCQ of D.C motor page-3  MCQ of D.C motor page-2  MCQ of D.C motor page-1

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-Distribution

Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-7

61. If back emf of d.c. motor is doubled while its speed is also doubled, then torque developed by the machine will

a) Remain same
b) Become four times
c) Double
d) Becomes half

Ans: (a)

62. If field of d.c. shunt motor is opened, then

a) Current in the armature will increase
b) It will run at its normal speed
c) Speed of motor will be reduced
d) Speed of motor will be high

Ans: (d)

63. Which of the following motors has high starting torque?

a) D.C. shunt motor
b) Induction motor
c) D.C. series motor
d) A.C. series motor

Ans: (c)

64. What is the standard direction of a motor?

a) Clockwise
b) Anti-clockwise
c) None of these
d) Either (a) or (b)

Ans: (b)

65. Left hand rule is applicable to

a) Motor
b) Generator
c) Transformer
d) Mercury are rectifier

Ans: (a)

66. A dc shunt motor is driving a mechanical load at rated voltage and rated excitation. If the load torque becomes double, then the speed of the motor

a) Increases slightly
b) Decreases slightly
c) Becomes double
d) Becomes half

Ans: (b)

67. A dc series motor is running with a diverter connected across its field winding. If the diverter resistance is increased, then the speed of the motor

a) Decreases/increase
b) Increase
c) Remains unchanged
d) Becomes very high

Ans: (a)

68. A dc series motor is running at rated speed. If a resistance is placed in series, the speed of the motor

a) Increases
b) Decreases
c) Remains unchanged
d) Increases very much

Ans: (b)

69. In a dc shunt motor, field excitation is kept at maximum value during starting to

a) Increase acceleration time
b) Reduce armature heating
c) Prevent voltage dip in the supply mains
d) Decrease starting torque

Ans: (b)

70. If the field circuit of a dc shunt motor running at rated speed gets open circuited, then immediately thereafter the speed of the motor would tent to

a) Decrease
b) Increase
c) Remain unchanged
d) Increase excessively

Ans: (b)

<< Previous Next >>

 

Related topics :



Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-17:
241. Which of the following statement is true? a) The saturation voltage VCF of silicon transistor is more than germanium transistor.
b) The saturation voltage VCE for germanium transistor is more than silicon transistor.
c) The saturation voltage VCE for silicon transistor is same as that for germanium.
d) The saturation voltage VCE for silicon transistor is lower than germanium transistor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-16:
226. Which of the following statement is correct? a) Inner electrons are always present in the semiconductor.
b) Bound electrons are always present in the semiconductor.
c) Free electrons are always present in the semiconductor.
d) Inner and bound electrons are always present in the semiconductor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-15:
211. The materials whose electrical conductivity is usually less than 1 × 106 mho/m are a) Semiconductors
b) Conductors
c) Insulators
d) Alloys

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-14:
196. In which of the following device the base resistors are not added in the package but added externally? a) UJT
b) CUJT
c) PUT
d) None of the above

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-13:
181. The conduction in JEFT is always by the a) Majority carriers
b) Minority carriers
c) Holes
d) Electrons
e) Holes and electrons simultaneously

Read more...