Related Post

MCQ of D.C motor page-1MCQ of D.C motor page-2MCQ of D.C motor page-3MCQ of D.C motor page-4Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-1Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-2Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-3Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-4Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-5Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-6Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-7Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-8Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-9Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-10MCQ of D.C motor page-5MCQ of D.C motor page-6MCQ of D.C motor page-7MCQ of D.C motor page-8MCQ of D.C motor page-9MCQ of D.C motor page-10MCQ of D.C motor page-11MCQ of D.C motor page-12MCQ of D.C motor page-13MCQ of D.C motor page-14MCQ of D.C motor page-15MCQ of D.C motor page-16MCQ of D.C motor page-17MCQ of D.C motor page-18

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-MotorsMCQ-Electric-Power

MCQ of D.C motor page-10


≪ Previous Next ≫

51. The supply terminals for a dc shunt motor reversed. What will be effect on the motor?

A) It will burn
B) It will stop
C) It will run in reverse direction
D) It will run as a dc generator

Ans : (C)

52. The retardation test in case of shunt motors and generators is used to determine

A) friction losses
B) eddy current losses
C) copper losses
D) stray losses.

Ans : (D)

53. A dc motor develops a torque of the 100 N-m at 400 rpm. At 300 rpm the motor will develop a torque of

A) 133 N-m
B) 100 N-m
C) 67 N-m
D) 180 N-m.

Ans : (B)

54. What will happen if the back e.m.f. of a dc motor suddenly vanishes

A) the motor will burn
B) the efficiency of motor will rise abruptly
C) the motor will start hunting
D) the motor will run faster than the rated value.

Ans : (A)

55. A 230 V dc shunt has armature resistance 0.5 Ω motor takes a no-load current of 2 A and runs at 1200 rpm. In cast the full load current is 40 A, the speed at full load will be

A) 1000 rpm
B) 1100 rpm
C) 1200 rpm
D) 1250 rpm.

Ans : (B)

56. A 200 V dc motor will be subjected to a high voltage test at

A) 1400 V
B) 1000 V
C) 500 V
D) 250 V.

Ans : (A)

57. Which test can be used to dc determine the no-load losses of a shunt motor ?

A) Brake test
B) Retardation test
C) Hopkinson’s test
D) Swinburne’s test.

Ans : (D)

58. Which of the following test can be used to measure stray losses?

A) Field’s test
B) Running down test
C) Swinburne’s test
D) Brake test.

Ans : (B)

59. In a dc motor which of the following can sustain the maximum temperature rise?

A) Slip rings
B) Commutator
C) Field winding
D) Armature winding.

Ans : (C) and (D)

60. In class B dc motors, the maximum permissible temperature rise in armature winding is

A) 45o C
B) 55o C
C) 75o C
D) 105o C.

Ans : (C)


≪ Previous Next ≫


Related topics :


Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-6:
51. The permeability and permittivity of a medium are
A) independent of each other
B) related by the atomic number
C) related by the Boltzmann’s constant
D) related by the velocity of electromagnetic waves.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-5:
41. Bakelite is
A) highly inflammable
B) low resistance conductor
C) a semi-conductor
D) uncombustible.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-4:
31. Which of the following pairs is commonly used in thermocouples?
A) Copper-constant
B) Aluminium-tin
C) Iron-steel
D) Silver-German silver.

Read more...