Related Post

MCQ of D.C motor page-1MCQ of D.C motor page-2MCQ of D.C motor page-3MCQ of D.C motor page-4Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-1Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-2Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-3Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-4Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-5Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-6Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-7Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-8Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-9Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-10MCQ of D.C motor page-5MCQ of D.C motor page-6MCQ of D.C motor page-7MCQ of D.C motor page-8MCQ of D.C motor page-9MCQ of D.C motor page-10MCQ of D.C motor page-11MCQ of D.C motor page-12MCQ of D.C motor page-13MCQ of D.C motor page-14MCQ of D.C motor page-15MCQ of D.C motor page-16MCQ of D.C motor page-17MCQ of D.C motor page-18

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-MotorsMCQ-Electric-Power

MCQ of D.C motor page-14


≪ Previous Next ≫

91. The function of a field regulator for compound motors is to

A) control the flux
B) limit the armature current
C) demagnetize the magnetic field partially
D) increases the armature resistance.

Ans : (A)

92. If the speed of a shunt motor is to be controlled between zero and normal running speed N, the most practical way to achieve this would be to insert a resistance of suitable value in

A) series with the armature
B) parallel with the armature
C) series with the field
D) parallel with the field.

Ans : (A)

93. The function of the started for a dc motor is

A) to reduce armature resistance
B) to increase field resistance
C) to limit the starting voltage
D) to limit the starting current.

Ans : (D)

94. Which losses can be determined by performing the retardation test ?

A) Eddy current losses
B) Friction losses
C) Stray losses
D) Copper losses.

Ans : (C)

95. Which test can be used for estimating no-load losses in a large dc shunt motor ?

A) Swinburne test
B) Hopkinson test
C) Leonard test
D) Block rotor test.

Ans : (A)

96. In case a compound motor is started with an open series field

A) the fuse will blow off
B) the motor will not start
C) the motor will start with jerk
D) the motor will run with vibrations and noise.

Ans : (B)

97. The starting resistor is connected in

A) series with the armature
B) parallel across the armature
C) parallel across the field winding
D) series with the field winding.

Ans : (A)

98. The generated emf and the current are in the opposite direction in the case of

A) dc generators
B) dc motors
C) both dc motors as well as dc generators
D) neither dc motors nor dc generators.

Ans : (B)

99. The electromagnetic torque and speed are in the same direction in the case of

A) dc motors
B) dc generators
C) both dc generators as well as dc motors
D) none of the above.

Ans : (A)

100. If a kΩ resistor is connected to the terminals of this generator, what is the resulting induced counter-torque on the shaft of the machine?

A) 111 N-m
B) 248 N-m
C) 156 N-m
D) 396 N-m.

Ans : (D)


≪ Previous Next ≫


Related topics :


Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-6:
51. The permeability and permittivity of a medium are
A) independent of each other
B) related by the atomic number
C) related by the Boltzmann’s constant
D) related by the velocity of electromagnetic waves.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-5:
41. Bakelite is
A) highly inflammable
B) low resistance conductor
C) a semi-conductor
D) uncombustible.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-4:
31. Which of the following pairs is commonly used in thermocouples?
A) Copper-constant
B) Aluminium-tin
C) Iron-steel
D) Silver-German silver.

Read more...