Related Post

MCQ of D.C motor page-1MCQ of D.C motor page-2MCQ of D.C motor page-3MCQ of D.C motor page-4Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-1Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-2Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-3Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-4Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-5Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-6Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-7Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-8Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-9Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-10MCQ of D.C motor page-5MCQ of D.C motor page-6MCQ of D.C motor page-7MCQ of D.C motor page-8MCQ of D.C motor page-9MCQ of D.C motor page-10MCQ of D.C motor page-11MCQ of D.C motor page-12MCQ of D.C motor page-13MCQ of D.C motor page-14MCQ of D.C motor page-15MCQ of D.C motor page-16MCQ of D.C motor page-17MCQ of D.C motor page-18

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-MotorsMCQ-Electric-Power

MCQ of D.C motor page-17


≪ Previous Next ≫

121. A brake test is usually restricted to ……. dc motors.

A) small kW output rating
B) variable speed
C) high speed
D) constant speed.

Ans : (A)

122. The core ( or iron) losses, in a dc machine, occur due to

A) air friction only
B) both hysteresis and eddy current losses
C) hysteresis loss only
D) eddy current loss only.

Ans : (B)

123. The efficiency of a dc shunt generator is maximum when the

A) armature copper losses equal constant losses
B) stray losses equal constant losses
C) field copper losses are equal to armature copper losses
D) magnetic losses are equal to mechanical losses.

Ans : (A)

124. The main disadvantage (s) of the Ward-Leonard system is/are

A) high initial cost
B) poor overall efficiency
C) high maintenance cost
D) all of the above.

Ans : (D)

125. The field diverter resistance for a dc series motor is of the order of

A) 0.1 Ω
B) 10 Ω
C) 50 Ω
D) 100 Ω.

Ans : (A)

126. If the handle of a three point starter goes back to OFF position, it may be due to

A) zero or very low supply voltage
B) over-load
C) high field circuit resistance
D) all of the above.

Ans : (D)

127. A dc motor is running with a certain load. The effect of adding an external resistance in the shunt field circuit is

A) to step the motor
B) to reduce the armature current of motor
C) to reduce the motor speed
D) to increase the motor speed.

Ans : (D)

128. The most in efficient method for speed control of dc motors is

A) voltage control
B) field control
C) armature control
D) none.

Ans : (C)

129. Core loss in a dc machine occurs in

A) armature only
B) pole shoe only
C) yoke only
D) in all the above three.

Ans : (A)

130. Which of the following losses occurring in a dc machine varies significantly with the load ?

A) mechanical losses
B) magnetic or iron losses
C) shunt field copper loss
D) armature copper loss.

Ans : (D)


≪ Previous Next ≫


Related topics :


Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-6:
51. The permeability and permittivity of a medium are
A) independent of each other
B) related by the atomic number
C) related by the Boltzmann’s constant
D) related by the velocity of electromagnetic waves.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-5:
41. Bakelite is
A) highly inflammable
B) low resistance conductor
C) a semi-conductor
D) uncombustible.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-4:
31. Which of the following pairs is commonly used in thermocouples?
A) Copper-constant
B) Aluminium-tin
C) Iron-steel
D) Silver-German silver.

Read more...