Related Post

MCQ of D.C motor page-1MCQ of D.C motor page-2MCQ of D.C motor page-3MCQ of D.C motor page-4Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-1Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-2Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-3Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-4Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-5Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-6Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-7Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-8Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-9Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-10MCQ of D.C motor page-5MCQ of D.C motor page-6MCQ of D.C motor page-7MCQ of D.C motor page-8MCQ of D.C motor page-9MCQ of D.C motor page-10MCQ of D.C motor page-11MCQ of D.C motor page-12MCQ of D.C motor page-13MCQ of D.C motor page-14MCQ of D.C motor page-15MCQ of D.C motor page-16MCQ of D.C motor page-17MCQ of D.C motor page-18

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-MotorsMCQ-Electric-Power

MCQ of D.C motor page-18


≪ Previous Next ≫

131. The resistance of the field regulator of a dc shunt motor is of the order of

A) 100 Ω
B) 10 Ω
C) 2 Ω
D) 0.5 Ω.

Ans : (A)

132. High in rush of current during a starting of a dc motor can efficiently be restricted to a safer value by increasing the …….. resistance.

A) shunt field
B) armature circuit
C) both (A) and (B)
D) none of these.

Ans : (B)

133. A 3 point starter is considered suitable for dc ….. motors.

A) series
B) shunt
C) compound
D) shunt as well as compound.

Ans : (B)

134. For efficient operation of a dc motor, the additional resistance inserted in the armature circuit should be

A) cut-out in steps
B) increased in steps
C) left in the armature circuit
D) removed immediately after start.

Ans : (A)

135. Speed control by variation of field flux results in

A) variable torque drive
B) constant torque drive
C) variable power drive
D) constant power drive.

Ans : (D)

136. In a dc shunt motor, the three point starter

A) Limits the starting current to a safer value
B) Provides over-load protection
C) Provides no-volt protection
D) All of the above.

Ans : (D)

137. The dc motor starting handle should be moved

A) very slowly in steps
B) smoothly in steps
C) quickly
D) with a jerk to final position.

Ans : (B)

138. The current drawn by a dc motor at starting is

A) very high
B) normal
C) very low
D) zero.

Ans : (A)

139. The number of poles of 8/6 stepper motor can be

A) 3
B) 4
C) 6
D) 7.

Ans : (B)

140. In Dc machines, the armature winding are placed on the rotor because of the necessity for

A) Electromechanical energy conversion
B) Generation of voltage
C) Commutation
D) Development of torque.

Ans : (C)


≪ Previous Next ≫


Related topics :


Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-6:
51. The permeability and permittivity of a medium are
A) independent of each other
B) related by the atomic number
C) related by the Boltzmann’s constant
D) related by the velocity of electromagnetic waves.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-5:
41. Bakelite is
A) highly inflammable
B) low resistance conductor
C) a semi-conductor
D) uncombustible.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-4:
31. Which of the following pairs is commonly used in thermocouples?
A) Copper-constant
B) Aluminium-tin
C) Iron-steel
D) Silver-German silver.

Read more...