Related Post

MCQ of D.C motor page-1MCQ of D.C motor page-2MCQ of D.C motor page-3MCQ of D.C motor page-4Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-1Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-2Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-3Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-4Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-5Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-6Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-7Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-8Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-9Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-10MCQ of D.C motor page-5MCQ of D.C motor page-6MCQ of D.C motor page-7MCQ of D.C motor page-8MCQ of D.C motor page-9MCQ of D.C motor page-10MCQ of D.C motor page-11MCQ of D.C motor page-12MCQ of D.C motor page-13MCQ of D.C motor page-14MCQ of D.C motor page-15MCQ of D.C motor page-16MCQ of D.C motor page-17MCQ of D.C motor page-18

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-MotorsMCQ-Electric-Power

MCQ of D.C motor page-4


≪ Previous Next ≫

29. In case of regenerative braking, the motor

a) Dissipates energy in armature circuit
b) Dissipates energy in field circuit
c) Both (a) and (b)
d) Supply energy to source

Ans: (d)

30. If plugging is applied to series motor for a long time, then

a) It will start revolving in other direction at low speed
b) Motor will stop
c) Motor will burn
d) None of these

Ans: (a)

31. Disadvantage of the field-control method of speed control is

a) That speed above normal speed can be achieved
b) That commutation becomes unsatisfactory
c) Its low efficiency
d) None of these

Ans: (b)

32. Speed regulation of a d.c. motor can be ideally achieved with

a) A.C. excitation to the field of the motor
b) Variable excitation to the field of the motor
c) constant excitation to the field of the motor
d) no excitation to the field of the motor

Ans: (c)

33. Disadvantage of ward-Leonard system is

a) increased maintenance cost
b) its high initial cost
c) its low efficiency at light loads
d) all of them

Ans: (d)

34. Ward-Leonard method is basically a

a) field diverter method
b) field control method
c) armature resistance control method
d) voltage control method

Ans: (d)

35. In ward-Leonard system, minimum number of machines required are

a) two
b) three
c) four
d) five

Ans: (b)

36. Ward-Leonard method of speed control is basically usefully where usually

a) wide range of sensitive speed control is required
b) wide range of speed control is required
c) narrow range of speed control is required
d) none of these

Ans: (a)


≪ Previous Next ≫


Related topics :


Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-6:
51. The permeability and permittivity of a medium are
A) independent of each other
B) related by the atomic number
C) related by the Boltzmann’s constant
D) related by the velocity of electromagnetic waves.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-5:
41. Bakelite is
A) highly inflammable
B) low resistance conductor
C) a semi-conductor
D) uncombustible.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-4:
31. Which of the following pairs is commonly used in thermocouples?
A) Copper-constant
B) Aluminium-tin
C) Iron-steel
D) Silver-German silver.

Read more...