Related Post

MCQ of D.C motor page-1MCQ of D.C motor page-2MCQ of D.C motor page-3MCQ of D.C motor page-4Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-1Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-2Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-3Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-4Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-5Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-6Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-7Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-8Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-9Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-10MCQ of D.C motor page-5MCQ of D.C motor page-6MCQ of D.C motor page-7MCQ of D.C motor page-8MCQ of D.C motor page-9MCQ of D.C motor page-10MCQ of D.C motor page-11MCQ of D.C motor page-12MCQ of D.C motor page-13MCQ of D.C motor page-14MCQ of D.C motor page-15MCQ of D.C motor page-16MCQ of D.C motor page-17MCQ of D.C motor page-18

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-MotorsMCQ-Electric-Power

MCQ of D.C motor page-5


≪ Previous Next ≫

1. The fully load current of a 20 HP 500 V dc motor will be closer to

A) 15 A
B) 35 A
C) 60 A
D) 100 A.

Ans : (B)

2. The speed of a series wound dc motor

A) cannot be controlled by diverter
B) can be controlled by shunt field regulator
C) increases as armature circuit resistance increases
D) increases as flux decreases.

Ans : (D)

3. An electric motor may give noise due to

A) cooling air
B) defective bearing
C) magnetic effect
D) all of the above.

Ans : (D)

4. A dc motor having full load speed of 800 and speed regulation of 8% will have no load speed of

A) 736 rpm
B) 768 rpm
C) 864 rpm
D) 832 rpm.

Ans : (C)

5. If conditions for maximum power for a dc motor are established, the efficiency of the motor will be

A) 100%
B) 90 to 95%
C) 81%
D) Less than 50%.

Ans : (D)

6. The speed of a dc motor is

A) always constant
B) directly proportional to back e.m.f.
C) directly proportional to flux
D) inversely proportional to the product of back e.m.f. and flux.

Ans : (B)

7. The ratio of starting torque to fully load torque is least in case of

A) shunt motors
B) series motors
C) compound motors
D) none.

Ans : (A)

8. In a dc series motor, shaft torque is less than the armature torque due to

A) stray losses
B) eddy current losses
C) hysteresis losses
D) all of the above.

Ans : (A)

9. Dc motor with self-loading properties is

A) shunt motor
B) series motor
C) differentially compound motor
D) cumulatively compound motor.

Ans : (C)

10. Which motor will have least percentage increases of input current for the same percentage increases in torque?

A) shunt motor
B) series motor
C) separately excited motor
D) cumulatively compound motors.

Ans : (B)


≪ Previous Next ≫


Related topics :


Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-6:
51. The permeability and permittivity of a medium are
A) independent of each other
B) related by the atomic number
C) related by the Boltzmann’s constant
D) related by the velocity of electromagnetic waves.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-5:
41. Bakelite is
A) highly inflammable
B) low resistance conductor
C) a semi-conductor
D) uncombustible.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-4:
31. Which of the following pairs is commonly used in thermocouples?
A) Copper-constant
B) Aluminium-tin
C) Iron-steel
D) Silver-German silver.

Read more...