Related Post

MCQ of D.C motor page-1MCQ of D.C motor page-2MCQ of D.C motor page-3MCQ of D.C motor page-4Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-1Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-2Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-3Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-4Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-5Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-6Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-7Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-8Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-9Multiple Choice Question (MCQ) of D.C. Machines page-10MCQ of D.C motor page-5MCQ of D.C motor page-6MCQ of D.C motor page-7MCQ of D.C motor page-8MCQ of D.C motor page-9MCQ of D.C motor page-10MCQ of D.C motor page-11MCQ of D.C motor page-12MCQ of D.C motor page-13MCQ of D.C motor page-14MCQ of D.C motor page-15MCQ of D.C motor page-16MCQ of D.C motor page-17MCQ of D.C motor page-18

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-MotorsMCQ-Electric-Power

MCQ of D.C motor page-7


≪ Previous Next ≫

21. A dc motor can be easily identified by looking at

A) yoke
B) commutator
C) winding
D) frame.

Ans : (B)

22. If the flux of dc motor approaches zero

A) the motor will tend to run at infinite speed
B) the motor will stop
C) its speed will remain unchanged
D) its speed will approach zero.

Ans : (A)

23. In a rotating electric machine, the torque produced will be maximum when

A) torque angle is zero
B) torque angle is 90o
C) two magnetic fields are aligned with each other
D) field strength are maximum and torque angle is zero.

Ans : (B)

24. For the operation of milling machine, the following motor is used

A) DC short shunt compound motor
B) DC compound motor
C) DC shunt motor
D) DC series motor.

Ans : (C)

25. In Ward, Leonard control the lower limit of speed is imposed by

A) core losses of motor
B) residual magnetism of the generator
C) mechanical losses of motor and generator together
D) all of the above.

Ans : (B)

26. If the applied voltage of a dc shunt motor is halved with the load torque doubled, the armature current will be

A) halved
B) zero
C) unaltered
D) doubled.

Ans : (D)

27. Change in speed of motor, under Ward Leonard control, occurs due to change in

A) armature voltage of dc motor
B) armature current of dc motor
C) field excitation of dc motor
D) supply voltage.

Ans : (A)

28. The starting resistance of a dc motor is usually

A) low
B) around 100 ohms
C) very large
D) infinitely large.

Ans : (A)

29. A dc shunt motor is running at light load. What will happen if the field winding gets opened ?

A) motor will stop
B) motor will burn
C) motor will pick up high speed
D) motor will make noise.

Ans : (C)

30. The speed torque characteristic of a series motor is a/an

A) Hyperbola
B) Ellipse
C) Parabola
D) Circle.

Ans : (A)


≪ Previous Next ≫


Related topics :


Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-6:
51. The permeability and permittivity of a medium are
A) independent of each other
B) related by the atomic number
C) related by the Boltzmann’s constant
D) related by the velocity of electromagnetic waves.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-5:
41. Bakelite is
A) highly inflammable
B) low resistance conductor
C) a semi-conductor
D) uncombustible.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-4:
31. Which of the following pairs is commonly used in thermocouples?
A) Copper-constant
B) Aluminium-tin
C) Iron-steel
D) Silver-German silver.

Read more...