Related Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-1Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-2Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-3Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-4Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-5Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-6Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-7Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-8Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-9Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-10Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-11Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-12Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-13Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-14Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-15Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-16Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-17Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-18Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-19Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-20Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-21Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-22Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-23Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-24Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-25Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-26Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-27Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-28Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-29

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-MotorsMCQ-Electric-Power

Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-2


≪ Previous Next ≫

11. Burning of low grade fuel can be improved by

A) Pulverizing
B) Oil assisted ignition
C) Blending with better quality
D) Any of the above.

Ans : (D)

12. Which of the following is considered as superior quality of coal?

A) Coke
B) Peat
C) Lignite
D) Bituminous coal.

Ans : (D)

13. As steam expands in turbine

A) its temperature increases
B) its boiling point increases
C) its specific volume increases
D) its pressure increases.

Ans : (C)

14. Water is supplied to a boiler

A) at more than the steam pressure on the boiler
B) at 100 kg/cm2
C) at slightly more than atmospheric pressure
D) at atmospheric pressure.

Ans : (A)

15. A generator is connected to a synchronous motor. From stability point of view it is preferable to have

A) Generator neutral reactance grounded and motor neutral resistance grounded
B) Generator and motor neutrals reactance grounded
C) Generator and motor neutral resistance grounded
D) Generator neutral reactance and motor neutral resistance grounded.

Ans : (D)

16. Live storage of coal in a power plant means

A) coal in transit
B) storage of coal sufficient to meet 24 hour demand of the plant
C) preheated coal
D) coal ready for combustion.

Ans : (B)

17. Super heated steam is always

A) at a pressure less than the maximum cycle pressure
B) separated from water particles before being supplied to turbine
C) at a pressure more than the boiler steam pressure
D) at a temperature higher than the saturation temperature corresponding to steam pressure.

Ans : (D)

18. Pressure of steam in condenser is

A) much less than pressure
B) slightly less than pressure
C) more than pressure
D) atmospheric pressure.

Ans : (A)

19. Equipment used for pulverizing the coal is known as

A) Stoker
B) Burner
C) Hopper
D) Ball mill.

Ans : (D)

20. The equipment installed in power plants to reduce air pollution due to smoke is

A) Reheaters
B) Electrostatic precipitators
C) Desuperheaters
D) Induced draft fans.

Ans : (B)


≪ Previous Next ≫


Related topics :

  1. Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-1
  2. Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-2
  3. Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-3
  4. Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-4
  5. Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-5
  6. Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-6
  7. Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-7
  8. Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-8
  9. Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-9
  10. Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-10
  11. Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-11
  12. Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-12
  13. Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-13
  14. Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-14
  15. Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-15
  16. Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-16
  17. Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-17
  18. Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-18
  19. Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-19
  20. Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-20
  21. Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-21
  22. Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-22
  23. Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-23
  24. Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-24
  25. Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-25
  26. Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-26
  27. Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-27
  28. Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-28
  29. Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-29

Recent Post

MCQ of Transformer page-20:
91. All day efficiency of a distribution transformer is ………. its commercial efficiency.
A) Lower than
B) Equal to
C) Higher than
D) Any of these.

Read more...

MCQ of Transformer page-19:
81. Which of the following is not a fitting on the transformer ?
A) Commutator
B) Buchholz relay
C) Conservator
D) Breather.

Read more...

MCQ of Transformer page-18:
71. The short circuit test on a transformer gives its
A) Magnetizing current and core loss
B) Magnetizing impedance
C) Equivalent resistance and reactance
D) Equivalent resistance and core loss.

Read more...