Related Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-1Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-2Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-3Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-4Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-5Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-6Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-7Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-8Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-9Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-10Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-11Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-12Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-13Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-14Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-15Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-16Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-17Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-18Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-19Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-20Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-21Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-22Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-23Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-24Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-25Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-26Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-27Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-28Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-29

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-MotorsMCQ-Electric-Power

Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-29


≪ Previous Next ≫

281. PF number refers to

A) acidic/alkaline water
B) energy with which water is held in the soil
C) decomposition of molecules caused by the absorption of light
D) smog produced by the action of sunlight on the pollutants.

Ans : (B)

282. Hyperon has mass

A) less than that of a proton as well as a deuteron
B) more than that of a proton as well as deuteron
C) less than that of a proton and more than that of a deuteron
D) greater than that of a proton and less than that of a deuteron.

Ans : (D)

283. Perlite is

A) an insulation material
B) same as lignite
C) a low ash containing coal
D) none of the above.

Ans : (A)

284. In case of humic coals, hydrogen percentage varies from

A) 4 to 6 percent
B) 10 to 15 percent
C) 16 to 20 percent
D) 20 to 30 percent.

Ans : (A)

285. Peat coal is

A) low ash content lignite
B) same as peat
C) anthracite coal, small in size
D) none of the above.

Ans : (C)

286. Humacite is the name associated with

A) refrigerants
B) bitumens
C) radioactive minerals
D) lignites.

Ans : (B)

287. Parr’s classification of coal is based on

A) orsat analysis
B) ultimate analysis
C) proximate analysis
D) none of the above.

Ans : (C)

288. Fixed carbon in case of bituminous coals is less than

A) 15 %
B) 35 %
C) 50 %
D) 70 %.

Ans : (D)

289. Osmotic energy conversion involves energy production from

A) salt water
B) miscible liquids
C) low vapour pressure liquids
D) low boiling point liquids.

Ans : (A)

290. Heliochemical process is the process by which

A) wind energy is converted into electrical energy
B) geothermal energy is converted into electrical energy
C) neutron energy is converted into thermal energy
D) solar energy is utilized through photosynthesis.

Ans : (D)

291. Deuterium oxide is used in nuclear reactors as

A) regulator
B) shield
C) moderator
D) fuel.

Ans : (C)

292. Natural gas is obtained

A) from ammonia
B) from earth’s surface usually alongwith crude
C) as by product from petroleum refining
D) as by product from blast furnace.

Ans : (B)

293. Which of the following is heavy oil ?

A) Bunker oil
B) Diesel oil
C) Kerosene oil
D) Gasoline.

Ans : (A)

294. All of the following are heavy metals except

A) Cadmium
B) Chromium
C) Sodium
D) Mercury.

Ans : (C)

295. Naphtha is a volatile colourless product obtained from

A) petroleum
B) sugarcane
C) vinyl acetate
D) methyl alcohol.

Ans : (A)

296. All of the following are head coals Except

A) Semi bituminous
B) Bituminous
C) Lignite
D) Anthracite.

Ans : (C)


≪ Previous Next ≫


Related topics :

  1. Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-1
  2. Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-2
  3. Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-3
  4. Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-4
  5. Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-5
  6. Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-6
  7. Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-7
  8. Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-8
  9. Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-9
  10. Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-10
  11. Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-11
  12. Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-12
  13. Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-13
  14. Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-14
  15. Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-15
  16. Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-16
  17. Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-17
  18. Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-18
  19. Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-19
  20. Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-20
  21. Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-21
  22. Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-22
  23. Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-23
  24. Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-24
  25. Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-25
  26. Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-26
  27. Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-27
  28. Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-28
  29. Multiple Choice Question (MCQ) of Electric Power page-29

Recent Post

MCQ of Transformer page-20:
91. All day efficiency of a distribution transformer is ………. its commercial efficiency.
A) Lower than
B) Equal to
C) Higher than
D) Any of these.

Read more...

MCQ of Transformer page-19:
81. Which of the following is not a fitting on the transformer ?
A) Commutator
B) Buchholz relay
C) Conservator
D) Breather.

Read more...

MCQ of Transformer page-18:
71. The short circuit test on a transformer gives its
A) Magnetizing current and core loss
B) Magnetizing impedance
C) Equivalent resistance and reactance
D) Equivalent resistance and core loss.

Read more...