Related Topics

  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-17  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-16  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-15  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-14  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-13  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-12  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-11  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-10  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-9  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-8  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-7  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-6  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-5  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-4  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-3  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-2

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generators

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-13

181. The conduction in JEFT is always by the

a) Majority carriers
b) Minority carriers
c) Holes
d) Electrons
e) Holes and electrons simultaneously

Ans: (a)

182. Which of the following can be used as an adjustable temperature coefficient device?

a) Zener diode
b) Gas filled tubes
c) JFET
d) P-n-p transistor

Ans: (c)

183. The “pinch off” voltage of a JFET can range from

a) 4 to 8 V
b) -4 to -8 V
c) 0.4 to -0.8 V
d) -0.4 to -8 V
e) 0.4 to 8 V

Ans: (d)

184. Multiplexer is an electronic device which is used for

a) Multiplication of two or more quantities
b) Superimposition of two or more electrical signals of different frequencies for their parallel transmission through one channel
c) Scanning of analog or digital inputs on “Time-Sharing” basis
d) (b) and (c) both

Ans: (d)

185. MOSFETs are not suitable for low voltage switching.

a) True
b) False

Ans: (b)

186. Enumerate five special features of MOSFETs

a) Fast switching
b) Low drive current
c) No second breakdown
d) Ease of paralleling
e) Excellent temperature stability

Ans: (c)

187. What is the critical range of conduction-angle control of a thyristor outside which the conduction-angles have very little effect on percentage applies power to the load?

a) 30° to 90°
b) 0° to 90°
c) 40° to 140°
d) 0° to 180°
e) None of the above

Ans: (c)

188. If an SCR is manufactured for maximum junction temperature of 130°C, ambient temperature of 85°C and thermal resistance (from junction to ambient) of 1.5°C per watt, what will be the maximum internal power dissipation?

a) 30 watts
b) 60 watts
c) 175 milliwatts
d) 300 milliwatts

Ans: (a)

189. An SCR cannot be brought in conduction state without gate current.

a) True
b) False

Ans: (b)

190. The disease “sleeping sickness” is observed in

a) Junction transistors
b) Coated cathodes valves
c) (a) and (b) both
d) Integrated circuits

Ans: (c)

191. If the diagonal measure of television screen in 50 centimetres, what will be the width of screen as per American Standard?

a) 30 cm
b) 40 cm
c) 50 cm
d) 35 cm

Ans: (a)

192. Which of the following diodes has almost zero minority carrier storage time?

a) Rectifier
b) Schottky
c) PIN
d) Zener
e) Tunnel

Ans: (b)

193. Schottky diode essentially consists of

a) P-n junction
b) Metal-to-semiconductor junction
c) P and n regions separated by an intrinsic region
d) P-n junction with every heavy dropping

Ans: (b)

194. Schottky diode is a majority carrier device.

a) True
b) False

Ans: (a)

195. The UJT often reduces the number of components necessary to perform a given function to less than half that required if bipolar transistors are used

a) True
b) False

Ans: (a)

Related topics :



Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-17:
241. Which of the following statement is true? a) The saturation voltage VCF of silicon transistor is more than germanium transistor.
b) The saturation voltage VCE for germanium transistor is more than silicon transistor.
c) The saturation voltage VCE for silicon transistor is same as that for germanium.
d) The saturation voltage VCE for silicon transistor is lower than germanium transistor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-16:
226. Which of the following statement is correct? a) Inner electrons are always present in the semiconductor.
b) Bound electrons are always present in the semiconductor.
c) Free electrons are always present in the semiconductor.
d) Inner and bound electrons are always present in the semiconductor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-15:
211. The materials whose electrical conductivity is usually less than 1 × 106 mho/m are a) Semiconductors
b) Conductors
c) Insulators
d) Alloys

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-14:
196. In which of the following device the base resistors are not added in the package but added externally? a) UJT
b) CUJT
c) PUT
d) None of the above

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-13:
181. The conduction in JEFT is always by the a) Majority carriers
b) Minority carriers
c) Holes
d) Electrons
e) Holes and electrons simultaneously

Read more...


Name :   

Comments: