Related Topics

  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-17  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-16  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-15  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-14  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-13  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-12  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-11  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-10  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-9  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-8  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-7  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-6  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-5  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-4  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-3  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-2

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generators

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-14

196. In which of the following device the base resistors are not added in the package but added externally?

a) UJT
b) CUJT
c) PUT
d) None of the above

Ans: (c)

197. Diodes are somewhat analogous to

a) Toggle switches
b) Relays
c) Circuit breakers
d) Fuses

Ans: (a)

198. Transistors are analogous to

a) Toggle switches
b) Relays
c) Circuit breakers
d) Fuses

Ans: (b)

199. The oscillator circuits with only d.c. power source can produce

a) A.C. wave only
b) Square wave only
c) Sawtooth wave only
d) Any of the above

Ans: (d)

200. With no voltage applied between the gate and source electrodes in MOSFETs, the impedance between the drain and source terminals very low.

a) True
b) False

Ans: (b)

201. The Thermionic Integrated Micro-Module (TIMM) is the trade name for

a) Vacuum diodes
b) Vacuum tubes
c) Vacuum diodes and tubes with no heaters
d) Triodes
e) Pentodes

Ans: (c)

202. The forward resistance of Thermionic Diodes is

a) Zero
b) Very small
c) In range of 100 to 1000 ohms
d) Very large

Ans: (c)

203. The interlectode capacitance of thermionic diode is

a) Small
b) Zero
c) Of the order of 5 pf
d) Very large

Ans: (c)

204. The plate characteristics of triode plotted with positive and negative grid voltages will have

a) Same slopes
b) Completely different slopes
c) Almost same slopes
d) Positive and negative slope respectively

Ans: (c)

205. The reciprocal of slope of plate characteristics of the triode will generate

a) Plate resistance
b) Amplification factor
c) Mutual conductance of triode
d) Penetration factor

Ans: (a)

206. The plate-grid capacitance in triode is

a) Less than that of tetrode
b) More than that of tetrode
c) Equal to tetrode
d) Zero

Ans: (b)

207. In the cathode follower the voltage drop across cathode is

a) Positive
b) Negative
c) Zero
d) None of the above

Ans: (b)

208. The “grid base” of the tube is

a) Dependent on the peak voltage of the plate
b) Independent of the peak voltage of the plate
c) Dependent on the cathode voltage
d) None of the above

Ans: (a)

209. A triode tube has an amplification factor 8 and operated at plate voltage of 240 volts. What grid potential is required to reduce the plat current to zero?

a) 30 volts
b) -30 volts
c) 5 volts
d) -5 volts
e) -15volts

Ans: (b)

210. The following circuit will behave as

a) Triode with high amplification factor
b) Triode with medium amplification factor
c) Tetrode with high amplification factor
d) Tetrode with medium amplification factor

Ans: (a)

Related topics :



Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-17:
241. Which of the following statement is true? a) The saturation voltage VCF of silicon transistor is more than germanium transistor.
b) The saturation voltage VCE for germanium transistor is more than silicon transistor.
c) The saturation voltage VCE for silicon transistor is same as that for germanium.
d) The saturation voltage VCE for silicon transistor is lower than germanium transistor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-16:
226. Which of the following statement is correct? a) Inner electrons are always present in the semiconductor.
b) Bound electrons are always present in the semiconductor.
c) Free electrons are always present in the semiconductor.
d) Inner and bound electrons are always present in the semiconductor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-15:
211. The materials whose electrical conductivity is usually less than 1 × 106 mho/m are a) Semiconductors
b) Conductors
c) Insulators
d) Alloys

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-14:
196. In which of the following device the base resistors are not added in the package but added externally? a) UJT
b) CUJT
c) PUT
d) None of the above

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-13:
181. The conduction in JEFT is always by the a) Majority carriers
b) Minority carriers
c) Holes
d) Electrons
e) Holes and electrons simultaneously

Read more...


Name :   

Comments: