Related Topics

  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-17  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-16  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-15  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-14  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-13  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-12  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-11  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-10  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-9  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-8  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-7  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-6  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-5  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-4  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-3  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-2

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generators

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-15

211. The materials whose electrical conductivity is usually less than 1 × 106 mho/m are

a) Semiconductors
b) Conductors
c) Insulators
d) Alloys

Ans: (c)

212. The Hall Coefficient for p-type semiconductors is

a) Negative only
b) Positive only
c) Either positive or negative
d) Not applicable

Ans: (b)

213. The Hall Coefficient will be zero for

a) Insulator
b) N-type semiconductor
c) Conductor
d) P-type semiconductor

Ans: (a)

214. Fermi Level is the energy where the probability of a state occupied in conduction and valance band is

a) 0.1
b) 0.5
c) 1.0
d) 0.33

Ans: (b)

215.The average energy of an electron in the conduction band of a metal at 0° K as a function of Fermi Level (EF) will be

a) 1/5 EF
b) 2/5 EF
c) 3/5 EF
d) 4/5 EF

Ans: (c)

216. The thickness of depletion region in semiconductor diode is of the order of

a) 1 × 10-4 micron
b) 1 × 10-6 micron
c) 1 micron
d) 1 × 10-6 cm

Ans: (c)

217. In certain semiconductors including transistors, the electrons pass freely in both directions between semiconductor and terminals with expenditure of little or on energy. When this happens, transition is called

a) Ohmic
b) Non-rectifying
c) Either (a) or (b)
d) None of the above

Ans: (c)

218. Which of the following transistor configuration will give both current and voltage gain?

a) Common emitter
b) Common collector
c) Common case
d) None of the above

Ans: (a)

219.Why n-p-n transistors are preferred over the p-n-p transistors?

a) N-p-n transistors have low heat dissipation
b) N-p-n transistors are cheap and easily available
c) N-p-n transistors have high mobility of holes
d) N-p-n transistors have higher mobility of electrons than holes in p-n-p transistors

Ans: (d)

220. How many valence electrons will be there in the atoms of elements of the 4th group (column) in the periodic table?

a) Two
b) Three
c) Four
d) Six

Ans: (c)

221. Where is the largest mass of an atom?

a) In the protons
b) In the electrons
c) In the neutrons
d) In the atomic nucleus which contains protons and neutrons

Ans: (d)

222. How many similar and dissimilar atoms can be combined in the molecule of a substance?

a) Only two atoms
b) Only one atom
c) Only four atoms
d) Any number of atoms

Ans: (d)

223. Which of the following statement is true when atoms are electrically neutral?

a) The number of electrons is equal protons
b) The number of electrons isles than protons
c) The number of electrons is more than protons
d) The number of protons is equal to neutrons

Ans: (a)

224. In which shells the electrons have more accommodating space?

a) In the shells closer to the atomic nucleus
b) In the outer shall
c) In any position of the shells
d) None of them

Ans: (a)

225. If the pairs of electrons are shared by adjacent atoms in a covalent both, the atoms

a) Remain neutral
b) Become electrically charged
c) Become negatively charged
d) Become positively changed

Ans: (a)

Related topics :



Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-17:
241. Which of the following statement is true? a) The saturation voltage VCF of silicon transistor is more than germanium transistor.
b) The saturation voltage VCE for germanium transistor is more than silicon transistor.
c) The saturation voltage VCE for silicon transistor is same as that for germanium.
d) The saturation voltage VCE for silicon transistor is lower than germanium transistor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-16:
226. Which of the following statement is correct? a) Inner electrons are always present in the semiconductor.
b) Bound electrons are always present in the semiconductor.
c) Free electrons are always present in the semiconductor.
d) Inner and bound electrons are always present in the semiconductor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-15:
211. The materials whose electrical conductivity is usually less than 1 × 106 mho/m are a) Semiconductors
b) Conductors
c) Insulators
d) Alloys

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-14:
196. In which of the following device the base resistors are not added in the package but added externally? a) UJT
b) CUJT
c) PUT
d) None of the above

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-13:
181. The conduction in JEFT is always by the a) Majority carriers
b) Minority carriers
c) Holes
d) Electrons
e) Holes and electrons simultaneously

Read more...


Name :   

Comments: