Related Topics

  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-17  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-16  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-15  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-14  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-13  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-12  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-11  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-10  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-9  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-8  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-7  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-6  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-5  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-4  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-3  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-2

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generators

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-2

16. The unit of the amplification factor is

a) decibels
b) volt
c) neper
d) none of the above

Ans: (d)

17. To define the amplification faction of the tube which of the following quantity remains constant?

a) Plate voltage
b) Plate current
c) Grid voltage
d) Grid current

Ans: (b)

18. The bypass capacitor used in self-biased amplifier must have

a) Very high capacitance
b) Very low capacitance
c) Low capacitance for low frequency signal
d) Low capacitance for high frequency signal

Ans: (a)

19. The unit of the transconductance is

a) ohm
b) mho
c) henry
d) none of the above

Ans: (b)

20. In the pentode the screen grid is placed closer to

a) plate
b) cathode
c) heater
d) heater than suppression grid

Ans: (b)

21. The pentode cannot be used for the amplification purposes.

a) true
b) false

Ans: (b)

22. The p-n junction behaves like a

a) diode
b) triode
c) tetrode
d) pentode

Ans: (a)

23. In the n-p-n transistors under forward biased condition, p layer is extremely thin because

a) The material used for p-type semiconductor is very costly
b) The p-type semiconductor requires more energy to disturb the electrons in the valence band
c) 90% electrons can be collected at the collector
d) 90% electrons can be controlled at the emitter

Ans: (c)

24. The function of the base in the transistor is analogous to

a) Plate in the triode
b) Cathode in the triode
c) Grid in the triode
d) Heater in the triode

Ans: (c)

25. In many ways the base transistor is more analogous to the screen grid of a pentode than the grid of the triode.

a) true
b) false

Ans: (a)

26. The screen grid in the pentode carries

a) Zero current
b) Small current
c) High current
d) Current equal to control grid

Ans: (b)

27. The characteristic curves of the transistor are much more like those of

a) diode
b) triode
c) pentode
d) tetrode

Ans: (c)

28. The choice of the bias voltage of the transistor will depend on

a) Emitter current
b) Collector current
c) Nature of the signal source
d) Nature of the output

Ans: (c)

29. The impedance of the operational amplifier is

a) infinite
b) zero
c) very small but not zero
d) very high

Ans: (c)

30. The input impedance of the operational amplifier is

a) infinite
b) zero
c) very high but not infinite
d) very small

Ans: (c)

Related topics :



Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-17:
241. Which of the following statement is true? a) The saturation voltage VCF of silicon transistor is more than germanium transistor.
b) The saturation voltage VCE for germanium transistor is more than silicon transistor.
c) The saturation voltage VCE for silicon transistor is same as that for germanium.
d) The saturation voltage VCE for silicon transistor is lower than germanium transistor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-16:
226. Which of the following statement is correct? a) Inner electrons are always present in the semiconductor.
b) Bound electrons are always present in the semiconductor.
c) Free electrons are always present in the semiconductor.
d) Inner and bound electrons are always present in the semiconductor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-15:
211. The materials whose electrical conductivity is usually less than 1 × 106 mho/m are a) Semiconductors
b) Conductors
c) Insulators
d) Alloys

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-14:
196. In which of the following device the base resistors are not added in the package but added externally? a) UJT
b) CUJT
c) PUT
d) None of the above

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-13:
181. The conduction in JEFT is always by the a) Majority carriers
b) Minority carriers
c) Holes
d) Electrons
e) Holes and electrons simultaneously

Read more...


Name :   

Comments: