Related Topics

  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-17  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-16  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-15  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-14  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-13  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-12  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-11  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-10  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-9  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-8  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-7  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-6  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-5  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-4  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-3  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-2

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generators

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-5

61. Zener breakdown of p-n junction will occur if

a) The electrons drifting through the depletion region pick up sufficient K.E. to ionize other atoms with which they collide and produce sudden large reverse current
b) There is large forward bias current to cause breakdown
c) There is large reverse bias current to break covalent bonds and produce free electron-hole pairs
d) None of the above

Ans: (c)

62. If the diode is reversed biased, the sudden increase of the current in the diode is attributed to

a) Zener breakdown only
b) Avalanche breakdown only
c) Either (a) or (b)
d) (a) or (b) both

Ans: (d)

63. The output of thermocouple is

a) D.C. voltage
b) A.C. voltage
c) Square wave
d) Sinusoidal voltage

Ans: (a)

64. The chopper amplify d.c. signal

a) Without converting it to alternation current
b) First converting to alternating current and amplify it, then reconverts to direct current
c) Either (a) or (b)
d) None of the above

Ans: (b)

65. Which of the following amplifier has the largest bandwidth?

a) RC coupled amplifier
b) Transformer coupled amplifier
c) Direct-coupled amplifier
d) Difference amplifier

Ans: (c)

66. If one which to amplify the potential difference between two points in a circuit when neither of these points is grounded.

Which of the following amplifiers will be used?

a) RC coupled amplifier
b) Transformer coupled
c) Difference amplifier
d) Audio power amplifier

Ans: (c)

67. Any electrical conductor acts as an antenna for the reception of the electromagnetic radiation in the radio frequency range.

a) True
b) False

Ans: (a)

68. If a mechanical movement is converted into an electrical signal in an instrument and acts as a noise to the system, this effect has been given the name

a) Stereophonic
b) Microphonic
c) Electro-chemical conversion
d) Vibrational echo

Ans: (b)

69. The thermal noise in the electronic tubes is completely eliminated at a temperature of

a) 0° C
b) Absolute zero
c) 0 °F
d) 273° K

Ans: (b)

70. In a cascaded amplifier the last stage contributes the most towards the total noise in the amplifier output

a) True
b) False

Ans: (a)

71. The upper cutoff frequency of the RC coupled amplifier is mainly due to

a) Coupled capacity
b) Cathode bypass capacity
c) Output capacitance of the signal source
d) Inter-electrode capacitance and stray capacitance

Ans: (d)

72. If the bandwidth of an amplifier is reduced, the thermal noise in the amplifier will

a) Increase
b) Decrease
c) Not be affected
d) Become random in the nature

Ans: (b)

73.The temperature coefficient for forward voltage drop across a p-n junction is

a) Positive
b) Negative
c) Zero
d) Unity

Ans: (b)

74. The noise factor of an amplifier which contributes no noise will be

a) Zero
b) One
c) Infinity
d) Less than zero

Ans: (b)

75. The tuned amplifier can be used for

a) The ratio range of frequency only
b) The audio range of frequency only
c) (a) and (b) both
d) Video range of frequency only

Ans: (c)

Related topics :



Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-17:
241. Which of the following statement is true? a) The saturation voltage VCF of silicon transistor is more than germanium transistor.
b) The saturation voltage VCE for germanium transistor is more than silicon transistor.
c) The saturation voltage VCE for silicon transistor is same as that for germanium.
d) The saturation voltage VCE for silicon transistor is lower than germanium transistor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-16:
226. Which of the following statement is correct? a) Inner electrons are always present in the semiconductor.
b) Bound electrons are always present in the semiconductor.
c) Free electrons are always present in the semiconductor.
d) Inner and bound electrons are always present in the semiconductor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-15:
211. The materials whose electrical conductivity is usually less than 1 × 106 mho/m are a) Semiconductors
b) Conductors
c) Insulators
d) Alloys

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-14:
196. In which of the following device the base resistors are not added in the package but added externally? a) UJT
b) CUJT
c) PUT
d) None of the above

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-13:
181. The conduction in JEFT is always by the a) Majority carriers
b) Minority carriers
c) Holes
d) Electrons
e) Holes and electrons simultaneously

Read more...


Name :   

Comments: