Related Topics

  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-17  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-16  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-15  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-14  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-13  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-12  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-11  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-10  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-9  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-8  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-7  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-6  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-5  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-4  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-3  Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-2

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generators

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-9

121. For a carbon–composition resistor colour-coded with yellow. Violet, orange and silver stripe from left to right, the resistance with tolerance is

a) 740 ohms ± 5%
b) 4700 ohms ± 10%
c) 7400 ohms ± 1%
d) 47,000 ohms ± 10%

Ans: (d)

122. With input frequencies from zero upto 16 kHz, a high pass filter allows the maximum voltage to be developed across the load resistance for which of the following frequencies?

a) Direct current
b) 16 Hz
c) 160 Hz
d) 16,000 Hz

Ans: (d)

123. With input frequencies from zero upto 16 kHz, a low pass filter allows the most output voltage to be developed across the load resistance which of the following frequencies?

a) Direct current
b) 160 Hz
c) 16Hz
d) 16,000 Hz

Ans: (a)

124. An R-C coupled circuit is a high pass filter for pulsating d.c. voltage because

a) C has high reactance for high-voltages
b) C blocks d.c. voltages
c) C has low reactance for low voltages
d) None of the above

Ans: (b)

125. A transformer with isolated secondary winding is considered as high pass filter pulsating direct primary current because

a) The d.c. primary current has no magnetic field
b) Working component of primary current has the strongest field
c) The secondary voltage is maximum for direct current in the primary
d) Only variations in the primary current can induce secondary voltage

Ans: (d)

126. Which of the following statement is true?

a) L-type filter with series C and shunt L is low pass filter
b) π-type filter with series C and shunt L is low pass filter
c) T−type filter with series C and shunt L is low pass filter
d) L-type filter with series C and Shunt C is low pass filter

Ans: (d)

127. With input frequencies from zero to 100 kHz for which of the following frequencies output voltage is developed is a bandpass filter for a audio frequencies is cut off at 20 Hz at the low and 20 kHz at the high end?

a) Zero to 20 Hz
b) 20 cps to 20 kHz
c) Zero 20 kHz
d) 20 cps to 100 kHz

Ans: (b)

128. A power-line filter for rejecting of interference has

a) R.F. coupling capacitor in series with the power line
b) 50 Hz chokes in series with the power line
c) R.F. capacitors in shunt across the power line
d) R.F. chokes in shunt across the power line

Ans: (c)

129. Which of the following L-type filter is the best bandstop filter?

a) Parallel resonant L-C circuits in series and in parallel with the load
b) Series resonant L-C circuit in series and in parallel with the load
c) Series resonant L-C circuits in series with the load and parallel resonant L-C circuit in shunt
d) Parallel resonant L-C circuit in series with the load parallel resonant L-C circuit in shunt

Ans: (d)

130. The plate current in a triode, tetrode or pentode will increase if

a) Control grid is made more negative
b) Plate voltage is made less negative
c) Control grid voltage is made less negative
d) Screen grid voltage is made less negative

Ans: (c)

131. The screen grid in the pentode is used to

a) Make the plate current more dependent on plate voltage
b) Have the same potential as cathode
c) Decrease the grid-plate capacitance as compared with triode
d) Eliminate the problem of secondary emission from the plate

Ans: (c)

132. The suppression grid in the pentode is used to eliminate the problem of secondary emission.

a) True
b) False

Ans: (a)

133. In the half-wave rectifier diode conducts when the

a) A.C. input voltage is at its average value of zero
b) Anode is made positive by positive alteration of the a.c. input voltage
c) Plate is made negative by negative alteration of the a.c. input voltage
d) Cathode is made positive

Ans: (b)

134. With an indirectly heated cathode in the tube the heater voltage

a) Is applied to cathode
b) Is separate from the cathode circuit
c) Must be steady voltage
d) Is equal to the capacitor bias voltage

Ans: (b)

135. The transistor has no heater and hence it presents

a) High power rating upto 10 kW
b) Long warm up time in amplifier circuit
c) No hum from heater cathode leakage
d) Short service life because of solid construction

Ans: (c)

Related topics :



Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-17:
241. Which of the following statement is true? a) The saturation voltage VCF of silicon transistor is more than germanium transistor.
b) The saturation voltage VCE for germanium transistor is more than silicon transistor.
c) The saturation voltage VCE for silicon transistor is same as that for germanium.
d) The saturation voltage VCE for silicon transistor is lower than germanium transistor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-16:
226. Which of the following statement is correct? a) Inner electrons are always present in the semiconductor.
b) Bound electrons are always present in the semiconductor.
c) Free electrons are always present in the semiconductor.
d) Inner and bound electrons are always present in the semiconductor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-15:
211. The materials whose electrical conductivity is usually less than 1 × 106 mho/m are a) Semiconductors
b) Conductors
c) Insulators
d) Alloys

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-14:
196. In which of the following device the base resistors are not added in the package but added externally? a) UJT
b) CUJT
c) PUT
d) None of the above

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-13:
181. The conduction in JEFT is always by the a) Majority carriers
b) Minority carriers
c) Holes
d) Electrons
e) Holes and electrons simultaneously

Read more...


Name :   

Comments: