Related Topics

  Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-7  Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-6  Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-5  Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-4  Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-3  Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-2  Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-1

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-Distribution

Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-5

41. Motor commonly used for traction purpose is

a) Induction motor
b) Dc series motor
c) Dc shunt motor
d) Synchronous motor

Ans: (b)

42. In a double cage induction motor, the inner cage has

a) Low R and low X
b) Low R and high X
c) High R and high X
d) High R and low X

Ans: (b)

43. Maximum power developed in a synchronous motor occurs at a coupling angle of

a) 0°
b) 60°
c) 90°
d) 120°

Ans: (c)

44. The back emf set up in the stator of synchro-nous motor depends on

a) Speed of the rotor
b) Input to prime mover
c) Rotor excitation
d) Coupling angle

Ans: (c)

45. The speed of a three-phase cage-rotor induction motor depends on

a) Number of pole alone
b) Frequency of the supply alone
c) Input voltage
d) Number of poles and frequency of supply

Ans: (d)

46. Synchronous induction motors are mostly used for driving

a) Rotary compressors
b) Cranes
c) Lathe machines
d) None of these

Ans: (a)

47.Dispersion coefficient o is the ratio of

a) Magnetizing current to ideal short circuit current
b) Magnetizing current to supply voltage
c) Open circuit voltage to short circuit current for the same excitation
d) None of these

Ans: (a)

48. The noise and tooth pulsation losses may be reduced by using

a) Large number of open slots in stator
b) Large number of narrow slots in stator
c) small number of open slots in stator
d) Small number of narrow slots in stator

Ans: (b)

49. The faction slip of an induction motor is to ratio

a) Rotor Cu loss/rotor input
b) Rotor Cu loss/rotor output
c) stator Cu loss/stator input
d) Rotor Cu loss/stator Cu loss

Ans: (a)

50. When a 3-phase synchronous motor is switched on, three exists a rotating magnetic field. The magnitude of this field flux

a) Varies with power factor
b) Varies with load
c) Is constant at all loads
d) None of these

Ans: (c)

<< Previous Next >>

 

Related topics :



Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-17:
241. Which of the following statement is true? a) The saturation voltage VCF of silicon transistor is more than germanium transistor.
b) The saturation voltage VCE for germanium transistor is more than silicon transistor.
c) The saturation voltage VCE for silicon transistor is same as that for germanium.
d) The saturation voltage VCE for silicon transistor is lower than germanium transistor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-16:
226. Which of the following statement is correct? a) Inner electrons are always present in the semiconductor.
b) Bound electrons are always present in the semiconductor.
c) Free electrons are always present in the semiconductor.
d) Inner and bound electrons are always present in the semiconductor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-15:
211. The materials whose electrical conductivity is usually less than 1 × 106 mho/m are a) Semiconductors
b) Conductors
c) Insulators
d) Alloys

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-14:
196. In which of the following device the base resistors are not added in the package but added externally? a) UJT
b) CUJT
c) PUT
d) None of the above

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-13:
181. The conduction in JEFT is always by the a) Majority carriers
b) Minority carriers
c) Holes
d) Electrons
e) Holes and electrons simultaneously

Read more...