Related Topics

  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-24  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-23  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-22  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-21  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-20  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-19  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-18  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-17  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-16  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-15  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-14  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-13  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-12  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-11  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-10  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-9  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-8  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-7  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-6  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-5  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-4  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-3  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-2  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-1

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-Distribution

Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-11

101. For a good 0.5 micro-farad paper capacitor, the ohm-meter reading should

a) Go quickly to 100 ohms and remain there
b) Show low resistance momentarily and back off to a very high resistance
c) Not move at all
d) Show very high resistance first and then low

Ans: (b)

102. Which of the following error may arise in wattmeter if it is not compensated for the errors?

a) Voltage coil inductance
b) Voltage coil capacitance
c) Eddy currents
d) (a), (b) and (c)

Ans: (d)

103. Which of the following is methods is the commonest method of measuring three balanced or unbalanced power?

a) One wattmeter method
b) Two wattmeter method
c) Three wattmeter method
d) Ammeter method

Ans: (b)

104. One-Wattmeter method is used to measure

a) The power when load is balance in three phase circuit
b) The power when load is unbalanced in three phase circuit
c) (a) or (b)
d) Single phase power with balanced load

Ans: (a)

105. The reactive power can be measured with wattmeter when voltage across voltage coil is adjusted to be out of phase with the current by

a) 90°
b) 180°
c) 45°
d) 0°
e) 120°

Ans: (a)

106.The change of frequency affects the circuit parameters of wattmeter connected to measure power of three-phase AC system

a) True
b) False

Ans: (b)

107. Which of the following devices are required to measure three phase balance power?

a) One wattmeter
b) One wattmeter and one voltage transformer of 1:1 ratio
c) One wattmeter and two current transformers of 1:1 ratio
d) Either (b) or (c)

Ans: (d)

108. The total power P measured in Y star three-phase circuit is given by

a) P = 3VI cos ⁡ϕ
b) P = √I cos ⁡ϕ
c) P = √3VI cos ⁡ϕ
d) P = √2VI cos⁡ ϕ

Ans: (c)

Where V and I are the line voltage and line current respectively.

109.In the above question, the power in delta three-phase circuit is given by

a) P = 3 VI cos ⁡ϕ
b) P = √3 VI cos ⁡ϕ
c) P = √2 VI cos ⁡ϕ
d) P = √3 VI sin ⁡ϕ

Ans: (b)

110. The dynamometer wattmeter can be used to measure

a) AC power only
b) DC power only
c) AC or DC power
d) AC power of single-phase circuits

Ans: (c)

<< Previous Next >>

 

Related topics :



Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-17:
241. Which of the following statement is true? a) The saturation voltage VCF of silicon transistor is more than germanium transistor.
b) The saturation voltage VCE for germanium transistor is more than silicon transistor.
c) The saturation voltage VCE for silicon transistor is same as that for germanium.
d) The saturation voltage VCE for silicon transistor is lower than germanium transistor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-16:
226. Which of the following statement is correct? a) Inner electrons are always present in the semiconductor.
b) Bound electrons are always present in the semiconductor.
c) Free electrons are always present in the semiconductor.
d) Inner and bound electrons are always present in the semiconductor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-15:
211. The materials whose electrical conductivity is usually less than 1 × 106 mho/m are a) Semiconductors
b) Conductors
c) Insulators
d) Alloys

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-14:
196. In which of the following device the base resistors are not added in the package but added externally? a) UJT
b) CUJT
c) PUT
d) None of the above

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-13:
181. The conduction in JEFT is always by the a) Majority carriers
b) Minority carriers
c) Holes
d) Electrons
e) Holes and electrons simultaneously

Read more...