Related Topics

  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-24  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-23  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-22  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-21  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-20  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-19  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-18  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-17  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-16  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-15  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-14  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-13  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-12  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-11  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-10  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-9  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-8  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-7  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-6  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-5  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-4  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-3  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-2  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-1

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-Distribution

Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-13

121. Which of the thermocouple one will choose to measure the temperature of 500°C?

a) Chromal Alumal (Cr Al)
b) Iron Constantan (Fe K)
c) Platicum-Platinum Rhydium (Pt Pt Rh)
d) None of the above

Ans: (b)

122. Cr Al thermocouple can be used to measure the temperature upto

a) 500° C
b) 800° C
c) 1200° C
d) 1800° C

Ans: (c)

123. The output of thermocouple is in the range of

a) Volts
b) Millivolts
c) Amperes
d) Milliamperes

Ans: (b)

124.A resistance temperature detector (RTD) is used to sense the temperature. Which of the following converter will be used to receive a milliampere signal from RTD ?

a) MU/MA Converter
b) A/MA Converter
c) R/MA Converter
d) None of the above

Ans: (c)

125. A moving iron instrument will not given erroneous reading upto frequency upto

a) 1000 Hz
b) 1500 Hz
c) 2000 Hz
d) 5 kHz

Ans: (d)

126. Which of the following device is used to measure the leakage resistance of a capacitor ?

a) Schering bridge method
b) Megger
c) Potentiometric bridge
d) Loss of charge method

Ans: (d)

127. Eddy current error does not exist in

a) DC moving iron instruments
b) AC moving iron instruments
c) (a) and (b) both
d) None of the above

Ans: (c)

128. Capacitance cannot be measured with ballistic galvanometer.

a) True
b) False

Ans: (b)

129. The movement of the moving element of an electrical indicator is dependent of

a) Restoring torque
b) Number of turns of the coil
c) Resistance of the indicator circuit
d) (a) and (c) only
e) (a), (b) and (c)

Ans: (e)

130. The ballistic galvanometer with high oscillation period and high critical resistance will be most suitable for the measurement of

a) Inductance
b) Voltage
c) Capacitance
d) Current

Ans: (c)

<< Previous Next >>

 

Related topics :



Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-17:
241. Which of the following statement is true? a) The saturation voltage VCF of silicon transistor is more than germanium transistor.
b) The saturation voltage VCE for germanium transistor is more than silicon transistor.
c) The saturation voltage VCE for silicon transistor is same as that for germanium.
d) The saturation voltage VCE for silicon transistor is lower than germanium transistor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-16:
226. Which of the following statement is correct? a) Inner electrons are always present in the semiconductor.
b) Bound electrons are always present in the semiconductor.
c) Free electrons are always present in the semiconductor.
d) Inner and bound electrons are always present in the semiconductor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-15:
211. The materials whose electrical conductivity is usually less than 1 × 106 mho/m are a) Semiconductors
b) Conductors
c) Insulators
d) Alloys

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-14:
196. In which of the following device the base resistors are not added in the package but added externally? a) UJT
b) CUJT
c) PUT
d) None of the above

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-13:
181. The conduction in JEFT is always by the a) Majority carriers
b) Minority carriers
c) Holes
d) Electrons
e) Holes and electrons simultaneously

Read more...