Related Topics

  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-24  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-23  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-22  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-21  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-20  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-19  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-18  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-17  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-16  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-15  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-14  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-13  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-12  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-11  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-10  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-9  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-8  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-7  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-6  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-5  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-4  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-3  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-2  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-1

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-Distribution

Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-15

141. The dimension of voltage are

a) ML2 T-2
b) ML2 T-2 Q-1
c) εLT-1
d) M1/2 L1/2 μ-1/2

Ans: (b)

142. If the dimension of work done and time are given, will it be possible to find the dimensions of power?

a) Yes
b) No

Ans: (a)

143. The dimensions of electric energy are given by

a) L2 MT-2
b) L2 MT-3
c) LT-3 μ
d) Lμ

Ans: (a)

144. Which of the following quantity quantity has same dimension in electromagnetic and electrostatic system?

a) Electric power
b) Electric energy
c) Current
d) (a) and (b) both

Ans: (d)

145.Which of the following outputs of the current transformers are commonly specified?

a) 1 A, 10 A
b) 2 A, 20 A
c) 1 A, 5 A
d) 0.1 A, 1 A

Ans: (c)

146. The power of 6 phase circuit can be measured with minimum

a) One wattmeter
b) Three wattmeters
c) Five wattmeters
d) Six wattmeters

Ans: (c)

147. The hot-wire instruments have more power consumption in comparison with other electrical instruments for similar instruments.

a) True
b) False

Ans: (a)

148. Which of the following quantity is equivalent to one farad?

a) 10-9 e.m.u.
b) 10-9 e.m.u
c) 10/9 e.m.u.
d) 9/10 e.m.u.

Ans: (b)

149. The most of the voltmeters for general use are designed for the power loss of

a) 1 Watt
b) 5 Watts
c) 0.2 to 0.5 Watts
d) 10 Watts

Ans: (c)

150. Which of the following quantity is equivalent to one henry?

a) 109 e.m.u.
b) 10-9 e.m.u
c) 10/9 e.m.u
d) 9/10 e.m.u.

Ans: (a)

<< Previous Next >>

 

Related topics :



Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-17:
241. Which of the following statement is true? a) The saturation voltage VCF of silicon transistor is more than germanium transistor.
b) The saturation voltage VCE for germanium transistor is more than silicon transistor.
c) The saturation voltage VCE for silicon transistor is same as that for germanium.
d) The saturation voltage VCE for silicon transistor is lower than germanium transistor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-16:
226. Which of the following statement is correct? a) Inner electrons are always present in the semiconductor.
b) Bound electrons are always present in the semiconductor.
c) Free electrons are always present in the semiconductor.
d) Inner and bound electrons are always present in the semiconductor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-15:
211. The materials whose electrical conductivity is usually less than 1 × 106 mho/m are a) Semiconductors
b) Conductors
c) Insulators
d) Alloys

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-14:
196. In which of the following device the base resistors are not added in the package but added externally? a) UJT
b) CUJT
c) PUT
d) None of the above

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-13:
181. The conduction in JEFT is always by the a) Majority carriers
b) Minority carriers
c) Holes
d) Electrons
e) Holes and electrons simultaneously

Read more...