Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-MotorsMCQ-Electric-PowerMCQ-Illumination

Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-17


≪ Previous Next ≫

161. Which of the following transformers have secondary current of same order as magnetizing current?

a) Current transformer
b) Voltage transformer
c) Power transformer
d) Distribution transformer

Ans: (b)

162. Turns compensation in the current transformers is used to

a) Eliminate phase angle error
b) Eliminate ratio error
c) Obtain a transformation ratio more nearly equal to nominal ratio of the transformer
d) None of the above

Ans: (c)

163. If the burden of the current transformer is 15 VA, and secondary current is 5 A. what will be the impedance of connected load?

a) 6 ohms
b) 0.6 ohms
c) 60 ohms
d) 5 ohms

Ans: (b)

164. What will be secondary terminal voltage of the current transformer in the above Q. 163?

a) 4 V
b) 6 V
c) 3 V
d) 12 V
e) 1 V
f) 5 V

Ans: (c)

165. The inaccuracy in balancing the bridge circuit is attributed to

a) Temperature
b) Thermal e.m.f.
c) Battery of circuit
d) Resistance of the bridge

Ans: (b)

166. Which of the bridge will be used to measure the inductance in terms of the resistance and capacitance?

a) Wein bridge
b) Schering bridge
c) Anderson bridge
d) Maxwell bridge

Ans: (c)

167. The high quality factor Q of the inductance can be measured by

a) Hay bridge
b) Anderson bridge
c) Wein bridge
d) Schering bridge

Ans: (a)

168. An additional ratio arm in the bridge circuit is used to counterbalance the

a) Leads resistance
b) Thermal e.m.f.
c) Observation errors
d) Temperature

Ans: (b)

169. The higher limit of the resistance measured by bridge method is determined by contact resistance and resistance of connecting wires.

a) True
b) False

Ans: (b)

170. The lower limit of the resistance measured by the bridge methods is determined by the sensitivity of the detector.

a) True
b) False

Ans: (b)


≪ Previous Next ≫


Related topics :