Related Topics

  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-24  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-23  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-22  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-21  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-20  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-19  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-18  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-17  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-16  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-15  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-14  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-13  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-12  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-11  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-10  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-9  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-8  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-7  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-6  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-5  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-4  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-3  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-2  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-1

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-Distribution

Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-19

181. Which of the following voltmeters can indicate peak, r.m.s. alternating and d.c. high voltage?

a) Electrostatic voltmeter
b) Galvanometric voltmeter
c) Ionic wind voltmeter
d) Vacuum tube voltmeter

Ans: (c)

182. Following are the curves for different thermocouple. Which of the curve is drawn for platinum-platinum Rhodium thermocouple?

a) A
b) B
c) C
d) D

Ans: (a)

183. Alundum is the name given to

a) Fused alumina
b) Fused fireclay
c) Fused alumina and fireclay
d) Fused platinum

Ans: (c)

184. The alternating current and voltage wave from do not, in general, contain even harmonics.

a) True
b) False

Ans: (a)

185. If the voltage wave form having all odd harmonics is applied to the resistive circuit, then the current wave form will

a) Be similar to voltage wave form
b) Be different from voltage wave from
c) Have even harmonics
d) Be sinusoidal

Ans: (c)

186. The primary winding of Ct has

a) Thicker wire than secondary winding
b) Thinner wire than secondary winding
c) Same thickness as secondary winding
d) More turns than secondary

Ans: (a)

187. The self-balancing potentiometer is used

a) For experimental purpose in the laboratory
b) For vibration measurements
c) For industrial measurements
d) In recorders

Ans: (c)

188. Which of the following bridge can be used to measure high frequency oscillations?

a) Schering bridge
b) Anderson bridge
c) Wein bridge
d) Maxwell bridge

Ans: (c)

189.Which of the method one will choose for the low resistance measurement?

a) Schering bridge method
b) Maxwell bridge method
c) Kelvin’s double bridge method
d) Potentiometric method

Ans: (c)

190. Two voltmeters each with the range of 0-100 V and resistances 40,000 Ω and 10,000 Ω respectively are connected in series across the power supply source of 50 V. The voltmeters will indicate

a) 40 V, 10 V respectively
b) 30 V, 20 V respectively
c) 50 V, 0 V respectively
d) 20 V, 30 V respectively

Ans: (a)

<< Previous Next >>

 

Related topics :



Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-17:
241. Which of the following statement is true? a) The saturation voltage VCF of silicon transistor is more than germanium transistor.
b) The saturation voltage VCE for germanium transistor is more than silicon transistor.
c) The saturation voltage VCE for silicon transistor is same as that for germanium.
d) The saturation voltage VCE for silicon transistor is lower than germanium transistor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-16:
226. Which of the following statement is correct? a) Inner electrons are always present in the semiconductor.
b) Bound electrons are always present in the semiconductor.
c) Free electrons are always present in the semiconductor.
d) Inner and bound electrons are always present in the semiconductor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-15:
211. The materials whose electrical conductivity is usually less than 1 × 106 mho/m are a) Semiconductors
b) Conductors
c) Insulators
d) Alloys

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-14:
196. In which of the following device the base resistors are not added in the package but added externally? a) UJT
b) CUJT
c) PUT
d) None of the above

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-13:
181. The conduction in JEFT is always by the a) Majority carriers
b) Minority carriers
c) Holes
d) Electrons
e) Holes and electrons simultaneously

Read more...