Related Topics

  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-24  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-23  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-22  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-21  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-20  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-19  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-18  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-17  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-16  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-15  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-14  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-13  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-12  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-11  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-10  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-9  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-8  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-7  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-6  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-5  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-4  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-3  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-2  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-1

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-Distribution

Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-21

201. Which of the following instruments have poor overload capacity?

a) All electronics instruments
b) Galvanometric instruments
c) Wattmeters
d) Hot wire instruments

Ans: (d)

202. A Voltmeter should have

a) Infinite resistance
b) Very high resistance
c) Low resistance
d) Zero resistance

Ans: (b)

203. The internal resistance of an ammeter should be

a) Infinite resistance
b) Very small resistance
c) Zero resistance
d) High resistance

Ans: (b)

204. Find the odd man out.

a) Copper Constantan
b) Iron Constantan
c) Platinum-Platinum Rhodium
d) Lead Carbon
e) Nickel Chromium

Ans: (b)

205. The Quality factor meter operates on the principal of series resistance

a) True
b) False

Ans: (a)

206. Which of the following instruments have self balancing property?

a) Galvanometric type
b) Potentiometric type
c) Digital type
d) Ammeters

Ans: (b)

207. Which of the following instruments are most susceptible to vibrations?

a) Galvanometric type
b) Potentionmetric type
c) Digital type
d) Voltmeters

Ans: (a)

208. The source of reference voltage for A.C. potentiometers is a standard cell

a) True
b) False

Ans: (b)

209. Which of the following transducers offer the best accuracy?

a) Strain guage type
b) Diaphragm type
c) Capacitance type
d) Capsule type

Ans: (c)

210. The flow can be measured directly by

a) Pressure transducer
b) Differential Pressure Transducer
c) Differential Pressure transducer and Square Root Extractor
d) Pressure Switch

Ans: (c)

<< Previous Next >>

 

Related topics :



Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-17:
241. Which of the following statement is true? a) The saturation voltage VCF of silicon transistor is more than germanium transistor.
b) The saturation voltage VCE for germanium transistor is more than silicon transistor.
c) The saturation voltage VCE for silicon transistor is same as that for germanium.
d) The saturation voltage VCE for silicon transistor is lower than germanium transistor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-16:
226. Which of the following statement is correct? a) Inner electrons are always present in the semiconductor.
b) Bound electrons are always present in the semiconductor.
c) Free electrons are always present in the semiconductor.
d) Inner and bound electrons are always present in the semiconductor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-15:
211. The materials whose electrical conductivity is usually less than 1 × 106 mho/m are a) Semiconductors
b) Conductors
c) Insulators
d) Alloys

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-14:
196. In which of the following device the base resistors are not added in the package but added externally? a) UJT
b) CUJT
c) PUT
d) None of the above

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-13:
181. The conduction in JEFT is always by the a) Majority carriers
b) Minority carriers
c) Holes
d) Electrons
e) Holes and electrons simultaneously

Read more...