Related Topics

  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-24  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-23  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-22  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-21  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-20  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-19  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-18  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-17  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-16  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-15  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-14  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-13  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-12  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-11  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-10  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-9  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-8  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-7  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-6  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-5  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-4  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-3  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-2  Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-1

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-Distribution

Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-3

21. Which of the following instruments will be used measure 500 kV a.c. voltage ?

a) Moving coil voltmeter
b) Electrostatic voltmeter
c) Moving iron voltmeter
d) Hot wire instrument

Ans: (b)

22. The steady speed of the disc in the energymeter is achieved when

a) Operating torque is to braking torque
b) Operating torque is half of the braking torque
c) Breaking torque is zero
d) Braking torque is more than operating torque

Ans: (a)

23. Creeping is the phenomenon which occurs in

a) Voltmeter
b) Wattmeter
c) Energymeter
d) Ammeter

Ans: (c)

24. The induction type signal phase energymeter is

a) An ampere-hour meter
b) True watt-hour meter
c) Wattmeter
d) VAR meter

Ans: (b)

25.Two holes are drilled in the disc of energymeter on the opposite side of the spindle

a) To reduce the weight of the disc for easy rotation
b) To eliminate creeping on no load
c) For proper ventilation
d) To increase the deflection torque

Ans: (b)

26. Given three methods of localizing the short circuit fault fault in the cables

a) Murray loop test
b) Varley loop test
c) Fisher loop test

Ans: ()

27. This induction method of testing which is used for localization of ground faults in cables can be applied successfully when the cables has metallic sheath.

a) True
b) False

Ans: (a)

28. Which of the following instruments will be used to measure the temperature above 1400 degree centigrade?

a) A simple thermometer pyrometer
b) Electrical resistance pyrometer
c) Thermo-electric pyrometer
d) None of the above

Ans: (c)

29. The temperature coefficient of carbon is negative.

a) True
b) False

Ans: (a)

30. Given the name of three-thermo junctions

a) Copper-constantan
b) Silver-constantan
c) Iron-constantan

Ans: ()

<< Previous Next >>

 

Related topics :



Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-17:
241. Which of the following statement is true? a) The saturation voltage VCF of silicon transistor is more than germanium transistor.
b) The saturation voltage VCE for germanium transistor is more than silicon transistor.
c) The saturation voltage VCE for silicon transistor is same as that for germanium.
d) The saturation voltage VCE for silicon transistor is lower than germanium transistor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-16:
226. Which of the following statement is correct? a) Inner electrons are always present in the semiconductor.
b) Bound electrons are always present in the semiconductor.
c) Free electrons are always present in the semiconductor.
d) Inner and bound electrons are always present in the semiconductor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-15:
211. The materials whose electrical conductivity is usually less than 1 × 106 mho/m are a) Semiconductors
b) Conductors
c) Insulators
d) Alloys

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-14:
196. In which of the following device the base resistors are not added in the package but added externally? a) UJT
b) CUJT
c) PUT
d) None of the above

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-13:
181. The conduction in JEFT is always by the a) Majority carriers
b) Minority carriers
c) Holes
d) Electrons
e) Holes and electrons simultaneously

Read more...